Inflatia incepe sa isi faca simtita prezenta, barilul de petrol atinge 101 dolari, dar tot ce a contat pentru bursele din Statele Unite a fost un anunt al IBM. Fundamental sau psihologic? Indiferent de raspuns, piata a inregistrat un nou raliu, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

Marti, 27 februarie, bursele din Statele Unite au terminat o noua zi pe verde, si nu oricum, ci inscriindu-se pe un trend care a lipsit pietei in ultimele saptamani. Spuneam in articolul anterior ca piata ar fi putut pacali traderii prin cresterea de ieri, ce a spart triunghiul de tranzactionare din ultima perioada, si ca marti directia burselor s-ar putea intoarce spre sud. Dupa aparitia indicelui PPI, al inflatiei la producator, care in varianta ,,core”, din care se extrag elementele volatile -alimentele si energia-, a venit +0,4% fata de +0,2% estimari, contractele futures pe indici au trecut in zona negativa. Un rationament de bun simt ne-ar fi dus cu gandul ca, dupa ce germenii inflatiei isi fac aparitia in anuntul cu pricina, participantii la piata nu vor mai fi atat de optimisti. Insa, nu a fost cum banuiam initial si bursele au dat dovada de faptul ca nu se mai sperie atat de usor de stirile negative.

Dow Jones Industrial Average, dupa ce in prima ora a sedintei de tranzactionare a cochetat cu pragul de 12,512 puncte, dand semne ca ar vrea sa scada, a reusit apoi sa se inscrie pe un trend ascendent pana la un maxim intra-day de 12,734 puncte. De ce acea ezitare din prima parte a sedintei? Pe langa PPI mai trebuie mentionat indicele de incredere al consumatorului, Consumer confidence, care a venit destul de slab, la 75 fata de 82, cat erau estimarile. Dar pe principiul ”stirile proaste deja sunt in piata”, iata ca nici un indice slab pentru consumator, nici aparitia inflatiei si, cu atat mai putin, barilul de petrol care, pentru prima data a spart pragul de 101 dolari, nu a deranjat bursele din mersul lor ascendent. Contractul futures cu scadenta in aprilie pe barilul de petrol a atins, pe fondul scaderii dolarului si a vremii nefavorabile din SUA, un maxim la 101,11 dolari.

In lumea traderilor circula o vorba: “don’t fight the trend”, care se traduce prin faptul ca piata are intotdeauna dreptate si cea mai buna tranzactie este in directia pietei. Se pare ca analiza tehnica a primat in fata factorilor fundamentali, iar spargerea triunghiului de tranzactionare, despre care am tot vorbit, a generat initierea de ordine care sa continue directia inceputa.

Dar, sa fiu obiectiv si sa mentionez si stirile cu caracter pozitiv pe care presa de specialitate a insistat in mod deosebit, desi nu cred ca ele au reprezentat chintesenta raliului. Primul aspect ar fi cel cu IBM, a carei conducere a acceptat derularea unui program de rascumparare a actiunilor in valoare de 15 miliarde de dolari si a oferit o estimare mai buna a castigului pentru anul 2008, de cel putin 8,25 dolari/actiune, fata de 8,20-8,30 estimarea anterioara. Chiar daca stirea cu IBM a fost prezentata drept catalizatorul de care piata avea nevoie pentru a evolua ascendent totusi, daca urmarim mai atent influenta IBM in indicele Dow Jones, observam ca a contribuit cu doar 35 de puncte din cele 114 puncte ale cresterii Dow.

In aceeasi ordine de idei: dupa exemplul de ieri al agentiei de rating S&P, astazi a fost randul lui Moody’s sa reafirme ratingul de ,,AAA” pentru asiguratorul de bond-uri MBIA. Era limpede ca Moody’s va urma “trend-ul” S&P, deci vestile bune fusesera puse in pret deja si iata inca un argument care sustine faptul ca, miscarea de astazi a fost datorata atat aspectelor ce tin de analiza grafica, dar si celor ce tin de un sentiment pozitiv in piata.

In alta ordine de idei, dolarul a incasat o tranta serioasa, ajungand la peste 1,5000 fata de Euro, un nou record istoric. Motivatia: in afara de desincronizarea datelor ce vin dinspre SUA fata de cele din zona euro (cu avantaj net pentru cele din urma), vicepresedintele Fed, Donald Kohn, a afirmat intr-un discurs sustinut la o universitate din Carolina de Nord ca in momentul actual principala grija a FED este incetinirea cresterii economice si nu inflatia.

Acestea fiind spuse, va las sa va faceti propriile scenarii despre evolutia pietei si sa urmarim impreuna ce surprize ne mai rezerva fascinantele burse din Statele Unite. Eu inclin spre ideea ca vedem un ,,bear market rally” si ca, in scurt timp, inflatia in crestere si scaderea economica vor readuce ordinele de vanzare, de data aceasta pe o ipoteza infioratoare pentru bancile centrale, cum ar fi ,,stagflation”.

Inchiderea burselor a fost astfel: Dow Jones Industrial Average, +0,91% la 12,684 puncte, S&P 500 +0,7% la 1,381 puncte, Nasdaq Composite +0,8% la 2,344 puncte.

Comenteaza subiectul pe blogul lui Moldovan.