Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
Cum s-a ajuns la această "revoltă" bursieră în curs și care subliniază lupta între tinerii investitori și baronii finanțelor, la aproape 10 ani de la mișcarea Occupy Wall Street.
Cum au reușit internauții să crească acțiunile GameStop?
Un nume foarte cunoscut pentru iubitorii de jocuri video, lanțul de magazine GameStop este departe de a oferi un model luminos de creștere, într-o epocă în care cumpărăturile online, descărcările de pe net sau jocul online domină asupra vânzărilor fizice.
Din cauza acestor dificultăți financiare, acțiunile grupului erau printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling, sau vânzarea în lipsă.
Această practică, comună pentru marile fonduri de investiții, constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra apoi mai ieftin, înainte de a o returna.
Astfel, el încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o. Dar, dacă prețul urcă puternic, se poate trezi într-o capcană.
Este ceea ce s-a întâmplat cu acțiunile GameStop în aceste ultime zile pe Wall Street.
Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunii, în special fondurile conduse de finanțiști, care s-au angajat într-o confruntare dură cu investitorii particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale.
Rezultatul - acțiunile companiei au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, creând probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții Melvin Capital, care se confruntă acum cu mari dificultăți financiare, potrivit Wall Street Journal.
Investitorii particulari și-au pus în cap să atace strategia marilor nume cumpărând masiv acțiunile GameStop pentru a le majora prețul. Cu circa 3 milioane de abonați, forumul WallStreetBets de pe site-ul Reddit a fost principalul instrument al acestei mișcări inedite.
Rezultatul: vinerea trecută, acțiunile GameStop (GME pe New York Stock Exchange) au crescut cu peste 50%. Ziua a marcat începutul unei epopei nebune.
Ce este un "short squeeze"?
În fața acestei aprecieri bruște, fondurile care pariaseră pe căderea acțiunilor GME s-au văzut nevoite să răscumpere acțiunile pentru a-și limita pierderile, provocând un "short squeeze" (sau "lichidare forțată"), o acțiune care a generat o nouă creștere a cotației.
GameStop a crescut astfel cu 18% luni, cu 93% marți și a explodat cu 135% miercuri.
Membrii WallStreetBets exultă în fața acestui tur de forță, o adevărată palmă pe obrazul marilor fonduri. O parte a presei americane evocă chiar o rebeliune împotriva sistemului.
Jaime Rogozinski, care a creat forumul în 2012 dar de atunci s-a îndepărtat de el, crede că membrii forumului "au reușit să facă ceea ce mișcarea Occupy Wall Street nu a reușit niciodată, dar de o manieră radical diferită."
"Occupy Wall Street protesta împotriva faptului că oamenii normali nu pot participa la jocul bursier. Acum, oamenii normali au găsit o modalitate de a ocoli sistemul din interior", notează el.
După ce a decis să limiteze accesul la conținutul său, WallStreetBets a revenit asupra deciziei iar conținutul era din nou accesibil joi.
Poate interveni arbitrul bursier?
Arbitrul bursei americane, SEC, a afirmat miercuri seara că a luat act de această "volatilitate" și că "evaluează" situația.
Avocatul Jacob Frenkel, fost membru al SEC, volatilitatea extremă a acțiunii, a cărei cotație a fost suspendată în multiple rânduri în ultimele zilei, justifică o acțiune a arbitrului bursei.
"Tranzacțiile ar fi suspendate timp de zece zile pentru a se asigura de faptul că toți investitorii au acces imediat la informațiile exacte", a explicat Frenkel, care se îndoiește însă că o astfel de decizie va fi adoptată.
SEC poate de asemenea să lanseze o anchetă privnd manipularea prețurilor, dar comisia nu comunică aproape niciodată înainte de deschiderea unui dosar.
Investitorul Andrew Left de la Citron Research spune că a fost victima hărțuirilor, săptămâna trecută, după ce a mizat pe căderea GameStop.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jen Psaki a asigurat că "echipa noastră economică, în special secretarul Trezoreriei (Janet) Yellen, supraveghează situația."
Și acum?
Foiletonul GameStop este departe de a se fi terminat. Marți seara, patronul Tesla Elon Musk, care a atacat în repetate rânduri sistemul, a publicat pe contul său de Twitter un link către WallStreetBets, contribuind la creșterea de miercuri.
Finanțistul și expertul în capitaluri de risc Chamath Palihapitiya a afirmat că a cumpărat 50.000 de acțiuni ale grupului pe care le-a revândut miercuri după-amiază și s-a angajat să verse profitul realizat unei organizații care susține comerțul afectat de recesiune.
Utilizatorii Reddit s-au orientat deja spre alte companii, printre care lanțul de cinematografe AMC (+301%) și, într-o măsură mai mică, producătorul de softuri dedicate companiilor BlackBerry (+33%).
Pozițiile short au creat o gaură de 71 de miliarde de dolari
Vânzătorii de poziții ”short” (care mizează pe scăderea unei acțiuni) au acumulat luna aceasta pierderi estimate la aproape 71 de miliarde de dolari din pozițiile ”short” pe companiile americane, potrivit unei estimari de joi a firmei de analiză financiară Ortex, preluată de Reuters.
Cazul GameStop nu este singular, căutarea de companii ale căror acțiuni sunt ținta unor poziții ”short” devenind un trend în rândul micilor jucători pe bursă ce face valuri pe bursele americane și europene.
Datele Ortex arată că există poziții ”short” aflate pe pierdere în cazul a peste 5.000 de firme americane listate.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ce dulci sunt lacrimile acestor baieti destepti care au fost salvati de nenumarate ori de prostime. Na: prostimea strikes back!
Practic, au demonstrat ce se discuta de aproape 1 an - o avalansa de investiori individuali - "armchair investors" - care cumpara actiuni fara sa inteleaga cum se calculeaza valoarea lor. In cazul de fata, nici nu le pasa daca pierd. Au vrut doar sa forteze un fond mutual sa-si lichideze pozitiile short. Fondul mutual a pierdut o gramada de bani. Cei care au cumparat actiunile la pretul umflat vor pierde si mai mult...
Platformele de tranzactionare retail castiga un procent oricum, deci nu le pasa cine castiga si cine pierde din actiunile GameStop. Dar de pierdut, sigur vor pierde multi. Pentru ca firma nu are nici pe departe veniturile si profiturile pentru a face actiunile profitabile la valoarea actuala.
Cel care face "short" vinde o acțiune care nu e a lui la prețul actual, câștigă instant 100$ dar va plăti dobândă pentru acțiunea respectivă până va cumpăra acțiunea din nou și o dă proprietarului. În cel mai bun caz câștiga 100$ dar în cazul cel mai rău nu există limită la pierdere.
În cazul de față cei care au făcut short au vândut acțiuni mai multe decât există (ilegal dar greu de controlat) doar pentru a obține profit pe termen scurt în speranța că vor băga compania în faliment.
Și apropo pentru a câștiga împotriva fondurilor astea de investiții nu trebuie să cumperi multe acțiuni ci doar câteva, atragi atenția la ce se întâmplă și simplu nu le vinzi decât la un preț la care consideri că merită. Dobânzile pe acțiuni short au crescut imens și joci chicken. Tu ai de pierdut maxim 100% ei au de pierdut și mai mult de 1000% din investiție.
2. "Armchair investors" este o gluma la adresa fondurilor de investitii, care promovau asa ideea ca tu stai acasa pe fotoliu si investitia ta creste... Intre timp platformele de tranzactionare retail le-au furat ideea si au promovat "armchair trader"
Până să apară niște firme cu aplicații care să permită să te joci pe bursă cu restul din salariu până acum doar băieții mari făceau regulile.
Bursa se depărtează din ce în ce mai mult de economia reală. Ori se reformează ori crapă.
2) Actiunile nu au crescut efectiv din cauza cumpararii actiunilor de catre investitorii individuali, ci din cauza cumpararii produselor derivate de tipul "call options". Aici intervine din nou lacomia fondurilor. Nu numai ca au imprumutat actiuni care nu existau si au scazut artificial cotatia actiunilor, au mai si vandut produse derivate pe baza actiunilor care nu existau ca sa castige si din comisionul de tranzactionare a lor.
Investitorii/speculatorii individualli au cumparat aceste instrumente derivate (care nu aveau acoperire fizica), fortand astfel fondurile sa cumpere actiunile inexistente pe care le-au imprumutat pentru a avea acoperire in cazul in care instrumentele derivate erau executate.
Pe masura ce crestea pretul actiunilor, din ce in ce mai multe produse derivate au devenit profitabile ce au fortat fondurile sa cumpere si mai multe actiuni pentru a acoperi produsele derivate.
Acesta este ceea ce se numeste "gamma squeeze".
Cel mai mare potential castiator?.. BlackRock, alt fond de investitii, care detinea 9.2 milioane de actiuni cand pretul a inceput sa creasca.
Singurul lucru care e "proletar" este că oamenii de rând au avut acces la "unelte" prin care să se coordoneze și să investească pe bursă la fel ca mafia bursieră care aveau monopol până acum.
Sa nu uitam ca la crash-urile bursiere n-au suferit bogatii cate au indurat saracii, ca apoi guvernele sa vina sa finanteze gaurile in companii in loc sa finantele oamenii.
Prostia este ca așa ceva se intampla la bursa dintotdeauna si cei ce speculează pot face sau pierde tot. Acum este ca si cum unii se bucura pe banii lor ca pierd alții...
Mai știți cum a apărut NETFLIX? Pai ăstuia de l-a creat i-a luat un gigant de închirieri casete triplu sumei de închiriere pentru întârziere de 2 zile. Gigantul făcea 6 miliarde de dolari numai din penalizări la întârziere. In 2 ani a făcut NETFLIX si in alți 2 ani gigantul de închirieri a dat faliment. Așa si cu Gamestop, va da faliment oricum, din cauza streamingului si jocurilor online. Bani aruncați de fraieri care cred ca lupta pentru ceva...dar habar nu au pe ce lume trăiesc. Pe ce pariez ca-s "bidoniști"?
HOLD the line!