Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, a depăşit luni valoarea de 60 de dolari pe baril pentru prima oară în mai mult de 12 luni, pe fondul optimismului privind recupe­rarea postpandemie şi după ce Joe Biden a respins ridicarea imediată a sancţiunilor împotriva Iranului, conform Ziarul Financiar.

Platforma petroliera LukoilFoto: Alamy / Profimedia

„O parte din creşterea preţului este probabil să fi fost determinată de investitorii instituţionali, ale căror poziţii nete lungi au urcat de asemenea în săptămâna de la 2 februarie încoace. Investitorii instituţionali din ICE (International Exchange - n. red.) sunt mai optimişti în legătură cu Brent decât în oricare altă perioadă din anul trecut”, spune Eugen Weinberg, head of commodities research în cadrul Commerzbank.

Contractele futures pe Brent cu scadenţa în aprilie urcau luni la ora redactării acestei ştiri (18.00, ora României) cu 1,12%, la 60,23 de dolari pe baril. Acestea au crescut cu 7,8% săptămâna trecută, la 59,34 de dolari pe baril, respectiv cel mai ridicat nivel din 29 ianuarie 2020 încoace, citează Mediafax.

Cu ziua de 8 fe­bruarie, contractele futures pentru Brent au urcat pentru opt sesiuni la rând, potrivit datelor agregate de ZF de la Investing.com.