Efectele Brexit: Amsterdam a depășit Londra, devenind cel mai mare centru financiar din Europa
Tranzacțiile din capitala olandeză au însumat în medie 9,2 miliarde de euro zilnic în luna ianuarie, peste nivelul de 8,6 de miliarde de euro tranzacționat la Londra, potrivit platformei Cboe Europe care operează în ambele orașe.
În 2020 Londra a înregistrat în medie tranzacții în valoare de 17,5 miliarde de euro în fiecare zi, comparativ cu 5,9 miliarde de euro, volumul pe bursa de la Frankfurt, a doua cea mai mare din Europa anul trecut.
Amsterdamul se situa doar pe poziția a șasea în topul centrelor financiare europene, cu tranzacții medii de 2,6 miliarde de euro zilnic, potrivit Cboe.
Ascensiunea Amsterdamului a fost prognozată de platformele de tranzacționare precum Cboe, acestea făcând pregătiri de a se muta în capitala olandeză după ce britanicii au votat în 2016 să iasă din Uniunea Europeană.
Londra a pierdut tranzacții în valoare de peste 6 miliarde de euro în 4 ianuarie în favoarea platformelor din interiorul Uniunii Europene.
Bruxelles-ul a semnalat că vrea ca activitățile financiare în euro să se mute din capitala britanică pe bursele europene pentru a construi o piață de capital mai puternică și pentru a putea supraveghea direct tranzacțiile.
Unele tranzacții cu instrumente derivate s-au mutat de asemenea de la Londra la Amsterdam iar platforma ICE a anunțat săptămâna aceasta că tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon va fi mutată din capitala britanică în orașul olandez.
Citește și:

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
De Londra apartin majoritatea paradiselor fiscale gen Bermuda sau Cayman. Bancile din Londra folosesc banii din paradisele fiscale dar vine vorba de legalitate pretind ca insulele alea sunt tari independente si nu au legatura cu ei.
Cam asta-i motivul pentru Brexit. Bruxel a vrut sa foloseasca doar bani curati si Londra nu a vrut.
Cei care au votat brexit au fost cei mai in varsta, cu experienta de viata mai mare si amintirea unor ani in care societatea era mai inchegata, globalismul o notiune abstracta, politicienii mai usor de tras la raspundere si viata mai usoara. Remainerii sunt mai tineri, mai bine adaptati lumii globale, creduli, prietenosi si usor manipulabili. Pe termen lung cred ca se va dovedi ca autosuficienta si rezilienta sunt virtuti. Singurul pericol atat pentru UK cat si pentru UE este cel intern, subminarea valorilor uniuni(lor) de catre diversele clici neomarxiste sau identitare. Cu alte cuvinte parasirea caii de mijloc.
Sigur se vor alia cu unul din polii politici din SUA sau EU