O zi de consolidare a castigului din sedinta de marti. Stirile negative par deja incluse in pret, iar daca odata piata era cuprinsa de panica, acum este condusa, la polul opus, de euforie, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

Dupa ce, cu cateva zile inainte, bursele din Statele Unite au dat startul unui frumos trend de crestere, sedinta de miercuri, 28 februarie, a fost una de consolidare a castigurilor obtinute. O saptamana cu importante rapoarte economice si presarata cu discursuri ale oficialilor Federal Reserve, insa, traderii nu le-au oferit o atentie prea mare, lucru vizibil prin discrepanta dintre caracterul negativ al stirilor si evolutia pietei. Ziua de miercuri a fost si ea una importanta prin prisma stirilor fundamentale, dar aproape ca nu mai merita insistat pe caracterul lor din moment ce sentimentul general este ca deja au fost incluse in pret.

Dar, intr-o anumita nota, putem afirma ca piata a fost tinuta in consolidare de stirea despre comenzile pentru bunuri de folosinta indelungata, care, in varianta ce nu include comenzile pentru sectorul de transporturi, a sosit la -1,6% fata de -1,4% cat erau estimarile. Scaderea numarului de case noi vandute, la 588.000 fata de 600.000 asteptari, a fost un alt motiv ce poate servi drept scuza pentru esuarea unui raliu. Dar 12 mii in minus fata de asteptari cat mai conteaza in piata din partea unui sector de la care nimeni nu se asteapta la minuni?

Un alt eveniment care a mai influentat evolutia burselor a fost discursul presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke in fata Comitetului pe probleme financiare din SUA. Nimeni nu se astepta la ceva nou in discurs, dar fraza prin care Bernanke sublinia ca va continua sa lupte impotriva problemelor din economie prin micsorarea dobanzii de referinta, in pofida unor presiuni inflationiste, a oferit sansa ca indicii sa testeze maximul sedintei de ieri.

Din partea companiilor mari nu au existat stiri notabile, cu exceptia Microsoft care a incasat o noua amenda din partea Comisiei Europene, de 1,35 miliarde dolari, pentru incalcarea prevederilor anti-trust. Cotatia actiunilor nu a avut prea mult de suferit, inchizand -0,42% la 28,26 dolari.

Daca ne uitam pe graficele indicilor lucrurile arata bine, avand sanse de continuare a cresterii pana la atingerea unor nivele cheie de rezistenta, precum 12,900 pe Dow Jones. Sustenabilitatea acestei cresteri nu va fi pusa la incercare decat de niste stiri cu adevarat proaste, care nu au mai fost incluse in pret. Ma intreb care ar mai putea fi acestea, tinand cont de cele venite pana acum? Dar sa ramanem deschisi pentru orice posibilitate, mai ales ca de la euforie la panica nu este decat un pas.

Sedinta s-a terminat fara surprize, Dow Jones a inchis +0,1% la 12,694 puncte, S&P 500 0,1% la 1,380 puncte si Nasdaq Composite la 2,353 puncte, adica +0,4%.

Comenteaza pe blogul lui Moldovan.