Indicii majori ai Bursei de Valori din New York au cunoscut evoluții mixte vineri pe o piață din nou îngrijorată de creșterea ratei obligațiunilor la 10 ani din SUA și de riscurile inflației, potrivit AFP. Dow Jones a crescut cu 0,90%, dar Nasdaq a pierdut 0,59%.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow Jones a câștigat 0,90% inchizând la 32.778,64 puncte, un nivel record, la fel ca și indicele S&P 500, care a câștigat 0,10% și a urcat până la 3,943,34 puncte.

Nasdaq, pe de altă parte, a scăzut cu 0,59% până la 13.319,87 puncte. Indicele cu o puternică tentă tehnologică a Wall Street a suferit din cauza performanței mai slabe a unora dintre pilonii săi, cum ar fi Amazon, Apple sau Alphabet, compania mamă a Google, care a pierdut 0,8%. Facebook a scăzut cu 2,00%.

„Există o luptă pe piață între tabere în privința direcției în care va înclina inflația”, spune Quincy Krosby de la Prudential Financial.

„Unii dintre ei consideră că piața este prea asertivă în ceea ce privește inflația, în timp ce cealaltă consideră că, odată cu epuizarea banilor pentru stimul, supracapacitatea de producție va susține o economie în care există inflație foarte mică și randamentul obligațiunilor pe 10 ani va scădea, la aproximativ 1%", adaugă Krosby.

Vineri după-amiază, rata de 10 ani a datoriei SUA s-a situat la 1,63% după ce a atins cel mai înalt nivel din februarie 2020.

Randamentele obligațiunilor au crescut a doua zi după ce Joe Biden a semnat un pachet masiv de stimulare de 1,9 trilioane de dolari pentru a veni în ajutorul familiilor și întreprinderile afectate de recesiune.