​Preţurile petrolului au urcat luni şi au atins cele mai ridicate niveluri din mai mult de doi ani, susţinute de redresarea economică şi de perspectiva de creştere a cererii, în contextul intensificării campaniilor de vaccinare în lume, transmite Reuters.

Conducta de petrolFoto: David Edwards, Dreamstime.com

Cotaţia petrolului Brent a crescut luni până la 73,64 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2019.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat până la 71,78 dolari pe baril, un maxim după octombrie 2018.

”Cei doi indici majori ai petrolului sunt tranzacţionaţi aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, pe fondul unui mix al optimismului referitor la cerere şi limitele aplicate producţiei de către OPEC+”, a declarat Stephen Brennock, analist la firma de brokeraj PVM.

Traficul rutier îşi revine la nivelurile anterioare pandemiei în America de Nord şi majoritatea Europei, iar numărul curselor aeriene este în creştere, odată cu relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, determinând creşteri ale cotaţiilor petrolului în ultimele trei săptămâni.

Optimismul investitorilor a fost alimentat şi de summitul G7, unde cele mai bogate ţări ale lumii au încercat să prezinte o imagine de cooperare pe temele majore, cum ar fi redresarea din pandemie şi donarea a 1 miliard de doze de vaccinuri pentru ţările sărace.

Rusia şi Arabia Saudită, două dintre cele mai mari state producătoare de petrol din lume, intenţionează să sfideze recomandările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi să continue investiţiile în petrol şi gaze, respingând apelurile de a reduce semnificativ utilizarea combustibililor fosili, în pofida agravării crizei climatice.