O adresă ce conține bitcoini în valoare de aproape 24 de milioane de dolari tocmai a devenit activă după 9 ani de zile în care nu a mai înregistrat deloc activitate, declanșând niște speculații nebunești, relatează IFL Science.

HackerFoto: Freepik.com

Tranzacția a fost depistată săptămâna trecută de Whale Alert, un site popular de urmărire a tranzacțiilor cu criptomonede care scrie despre mutările semnificative ale portofelelor digitale ce conțin criptovalute.

Adresa misterioasă conținea 740 de bitcoini (ce valorează aproximativ de 23.680.000 de dolari la ora scrierii acestui articol) și a transferat 640 de bitcoini (în valoare de aproape 20.500.000 de dolari) într-un alt portofel pe 12 iulie 2021.

Când această adresă a fost folosită în urmă cu în jur de 9,1 ani, bitcoinii pe care îi conținea ar fi valorat aproximativ 10.000 de dolari.

Deși suma transferată ar putea părea spectaculoasă pentru multe persoane, cei de la Whale Alert văd constant tranzacții cu criptomonede în valoare de milioane și zeci de milioane de dolari.

Însă tranzacția este semnificativă datorită faptului că portofelul virtual a fost inactiv pentru o perioadă atât de îndelungată, contul fiind creat la doar 3 ani după lansarea bitcoin, sugerând că proprietarul/proprietarii săi au fost printre primele persoane care au intrat în posesia criptomonedei.

Satoshi Nakamoto?

Au existat chiar unele sugestii mai mult sau mai puțin serioase că tranzacția ar putea fi legată, Satoshi Nakamato, pseudonimul folosit de enigmaticul creator sau creatori ai bitcoin.

Numele a devenit aproape o legendă în rândul comunității bitcoin și a persoanelor entuziasmate de criptomonede. Deși mulți au pretins că sunt Satoshi, majoritatea membrilor comunității sunt de acord că identitatea sa rămâne în continuare un mister.

Indiferent cine ar fi persoana sau persoanele, se crede că el sau ei ar fi în posesia a un milion de bitcoini ce ar valora în prezent aproape 32 de miliarde de dolari.

Însă nu există dovezi concrete care să lege tranzacția recentă de Satoshi. Deși cel mai probabil adresa a fost a unui miner bitcoin timpuriu, au existat mai multe persoane care au minat criptomoneda alături de Satoshi în primii ani de după crearea criptomonedei.

Alții au glumit că tranzacția a avut loc după ce un astfel de miner și-a amintit parola contului său după ani de zile de anxietate și necaz.

Mai multe tranzacții misterioase similare din partea unor „vechi balene bitcoin” au fost înregistrate în ultimele luni, mai ales după ce prețul monedei a scăzut cu mai mult de jumătate după maximul de aproape 64.000 de dolari înregistrat în luna aprilie.

Citește și: