Suedia nu este doar una din cele mai performante pieţe bursiere europene din acest an, dar a devenit şi ţara care oferă investitorilor cele mai multe alegeri când vine vorba de oferta de acţiuni, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Brokeri discutand evolutia actiunilorFoto: Freepik

Suedia, o ţară cu o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, are acum aproape 1.000 de companii listate, adică cel mai mare număr din Uniunea Europeană şi peste numărul companiilor listate din ţări mai mari precum Germania şi Franţa.

Peste 80% sunt companii cu o capitalizare mică, cu o valoare de piaţă mai mică de un miliard de dolari.

În plus, lista companiilor listate din Suedia continuă să crească, în prezent fiind pregătite oferte publice iniţiale pentru aplicaţia Truecaller şi firma de investiţii Storskogen Group AB, chiar dacă unii investitori se întreabă dacă nu cumva piaţa este într-o perioadă de tip bubble.

În aceste condiţii, Suedia se îndreaptă spre cel mai mare număr de IPO-uri din ultimele două decenii.

Această piaţă dinamică pentru micile companii este un rezultat al succesului strat-up-urilor din ţara scandinavă, al simplificării reglementării şi bazei extinse de investitori, susţine Jonas Strom, directorul general la banca de investiţii ABG Sundal Collier. Suedia "are un ecosistem unic de investitori" apreciază Jonas Strom.

Însă activitatea robustă pe segmentul de IPO-uri şi creşterea explozivă a preţului acţiunilor provoacă îngrijorări că piaţa se supraîncălzeşte.

Încă înainte de creşterea din acest an, un indicator de evaluare preferat de renumitul investitor american Warren Buffett, respectiv capitalizarea totală de piaţă a tuturor acţiunilor tranzacţionate pe bursă împărţită la Produsul Intern Brut, arăta că Suedia este mult mai scumpă decât alte pieţe nordice şi chiar decât SUA.

Între timp indicele bursier OMX Stockholm 30 Index a crescut cu 25% iar un indice mai extins a crescut cu 28%.

Directorul general la firma de investiţii Bure Equity AB spunea luna trecută că o astfel de creştere "ridică semne de întrebare dacă nu cumva piaţa bursieră a devenit excesiv de supraevaluată".