​Preţul petrolului Brent a scăzut marţi, după ce a depăşit 80 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimii aproape trei ani, investitorii căutând să îşi marcheze profiturile după creşterile din ultimele cinci zile, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Conducta de petrolFoto: David Edwards, Dreamstime.com

Cererea de carburanţi este în creştere, iar traderii anticipează că producătorii majori de petrol vor menţine oferta scăzută, la reuniunea de săptămâna viitoare a OPEC.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 0,9%, la 78,78 dolari pe baril, după ce a urcat până la 80,75 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,8%, la 74,85 dolari pe baril, după un maxim al şedinţei de 76,67 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel după luna iulie.

Piaţa se confruntă cu factori negativi şi din cauza crizei energetice din China, cel mai mare consumator de energie din lume.

”Raţionalizarea recentă a energiei de către industriile chineze, pentru a reduce emisiile, ar putea afecta activităţile economice, anulând efectul folosirii mai mari a motorinei în generarea de energie”, potrivit băncii de investiţii Barclays.

Unii investitori sunt îngrijoraţi că o contagiune a bulei speculative imobiliare din China ar putea afecta economia ţării şi implicit cererea de petrol, a spus Louise Dickson, analist la Rystad Energy. China este cel mai mare importator de petrol din lume.

OPEC a estimat marţi că cererea de petrol va creşte puternic în următorii câţiva ani, odată cu redresarea economiilor după pandemie.

Organizaţia a adăugat că lumea trebuie să investească în continuare în producţia de petrol, pentru a evita o criză, chiar dacă face tranziţia către forme mai curate de energie.