Bursa din New York a cunoscut o creștere susținută vineri, încântată de știrea despre posibila sosire a unei pastile anti-Covid a companiei americane Merck, depășind temerile privind inflația și criza din Congresul SUA, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dow Jones a crescut cu 1,43% până la 34.326,46 puncte, indicele Nasdaq, cu accentul pe tehnologie, a câștigat 0,82% până la 14.556,70 puncte, iar indicele extins S&P 500 a urcat cu 1,15% la 4.357,04 puncte.

După un început de sesiune în verde, toți indicatorii au intrat pe roșu, înainte de a veni anunțul Merck.

Molnupiravir este medicamentul experimental pentru tratamentul Covid-19 anunțat azi de Merck și care a redus la jumătate riscul de spitalizare față de cei care au primit placebo și nu s-a înregistrat niciun deces într-un studiu clinic cu 775 de persoane

Grupul care se numește MSD în afara Statelor Unite vrea să solicite „cât mai curând posibil” o autorizație de urgență pentru vânzare.

"O mulțime de oameni, și nu doar investitori, așteaptă un medicament împotriva Covid", a comentat Kim Forrest, manager de investiții la firma de administrare Bokeh Capital Partners, care a pus accelerația Wall Street pe seama succesului Merck.

Creșterea indicilor ar fi fost și mai puternică în absența „altor lucruri care cântăresc pe piață”, în primul rând a inflației și a amânării în Congres a ridicării plafonului datoriei.