Investitorii sunt tot mai vulnerabili față de prețul volatil al criptomonedelor, companii cu o capitalizare de piață de peste 7 trilioane de dolari având acum expunere față de monedele digitale, relatează Markets Insider.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

O analiză a companiei financiare americane MSCI arată că cel puțin 52 din companiile listate la bursă urmărite de aceasta au expunere față de criptomonede, valoarea totală a acțiunilor acestora ridicându-se la 7,1 trilioane de dolari.

„În timp ce majoritatea criptomonedelor sunt investiții speculative fără vreo utilitate evidentă, unele au avut un succes limitat ca valute reale și multe din ele au postat câștiguri fabuloase”, afirmă MSCI.

„Această creștere a contribuit atât la ascensiunea companiilor expuse față de criptomonede cât și la eforturi ale companiilor tradiționale de a obține expunere față de criptomonede”, adaugă compania financiară.

Printre companiile cu expunere se numără unele cu activități strict din domeniul crypto, precum Coinbase, platforma de tranzacționare a monedelor digitale care a fost listată la bursă în luna aprilie a acestui an.

Însă lista include companii majore ca Facebook, care nu înregistrează venituri din monede digitale dar explorează moduri de a le exploata, și Nvidia, producătorul de cipuri ale cărui plăci grafice dedicate sunt folosite de minerii de criptomonede.

Expunerea față de criptomonede apare atunci când companii listate recent pe bursă sunt adăugate indecșilor sau atunci când companii la care investitorii au deja acțiuni - fie direct sau prin indecși - se aventurează în activități cu bitcoin sau alte criptomonede.

Printre companiile cu expunere față de criptomonede se numără și 26 care sunt incluse în ACWI, indexul fanion al celor de la MSCI care măsoară randamentul unor companii din 23 de țări dezvoltate și 27 de piețe emergente.

Citește și: