Un judecător american a aprobat un mandat care solicita returnarea de bitcoini în valoare de peste 600.000 de dolari dintr-un portofel digital, investigatorii federali afirmând că aceștia făceau parte dintr-un total de 11,6 milioane de dolari care au fost furați dintr-un cont Coinbase, relatează Business Insider.

dolari-bitcoin-dreamstimeFoto: Dreamstime.com

O plângere înaintată în luna aprilie procurorilor din Los Angeles afirmă că, după ce un utilizator al Coinbase a cumpărat 200 de bitcoini, acestuia i-a fost afișat un mesaj pop-up care îl alerta că i-a fost încuiat contul.

Deși notificarea părea să fie de la Coinbase ea era de fapt una falsă, reprezentând primul pas dintr-o fraudă pe care anchetatorii americani încearcă acum să o elucideze.

Procurorii afirmă că, în momentele care au urmat tranzacției, criptomonede în valoare de aproape 11,6 milioane de dolari, în jur de 206 de bitcoini, au fost înlăturate din contul utilizatorului.

Deocamdată nu este clar cum cei care au pus la cale frauda au putut ști despre tranzacția de pe Coinbase sau dacă notificarea menționată în mandat a apărut pe telefonul sau calculatorul utilizatorului.

Coinbase nu a dorit să comenteze cazul.

Utilizatorul platformei, care în documentele juridice este identificat doar ca G.R., a sunat la un număr de telefon ce i-a fost afișat pe mesajul pop-up, crezând că este pentru departamentul de relații cu clienții al Coinbase.

Nouă fraudă crypto cu bitcoin

Documentele arată că „un individ neidentificat” („UI-1”) a răspuns apelului și i-a cerut lui G.R. să facă o serie de modificări contului său, printre acestea și una care să permită accesarea de la distanță a contului.

„Odată ce a primit acces la contul victimei, UI-1 a modificat limita pentru tranzacțiile zilnice și a încercat de asemenea să dezactiveze anumite notificări și setări de alertă ale contului victimei”, afirmă procurorul Dan G. Boyle în documentul depus instanței.

În doar câteva momente bitcoini în valoare de milioane de dolari au fost înlăturate din contul utilizatorului.

„Valoarea totală a monedelor virtuale transferate din contul victimei, fără consimțământul acesteia, între orele 2:02:40 și 2:12:41 în data de 20 aprilie 2021 a fost de 11.570.138 de dolari”, afirmă documentul.

Banii au fost mutați cu ajutorul unei persoane necunoscute printr-o serie de tranzacții între mai multe conturi.

Aproximativ 10,2 bitcoini au ajuns într-un cont al Huobi Global, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor din lume.

„Huobi a fost de acord să înghețe aceste fonduri până la soluționarea acțiunii în instanță”, afirmă Thom Mrozek, purtător de cuvânt al parchetului din Los Angeles.

„Nicio persoană nu a fost arestată sau pusă sub acuzare însă investigația noastră este în curs”, adaugă acesta.

Citește și: