​Bursele au urcat luni la niveluri record, înaintea unor şedinţe ale băncilor centrale din această săptămână aşteptate cu interes de investitori, transmite Reuters.

Foto:

În Statele Unite, indicii au atins niveluri record, susţinuţi de sectorul energiei, dar s-au retras apoi, fiind tranzacţionaţi aproape în stagnare.

În Europa, indicele pan-european STOXX 600 a închis în urcare cu 0,7%, la un nivel record, influenţat de evoluţiile post-electorale din Japonia şi de stabilizarea preţurilor cărbunelui în China.

Componenta bancară a indicelui STOXX 600 a atins cel mai ridicat nivel din peste doi ani, consemnînd cea mai bună evoluţie, pe fondul creşterii randamentului obligaţiunilor în perspectiva unei majorări a dobînzilor de către Banca Centrală Europeanp, anul viitor.

Indicele global MSCI a urcat cu 0,25%.

Indicele japonez Nikkei a închis în creştere cu 2,6%, după ce Partidul Liberal Democratic al premierului Fumio Kishida a obţinut o victorie neaşteptat de confortabilă în alegeri, mărind aşteptările pentru stabilitate politică şi măsuri de stimulare.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în funcţie de un coş de şase valute, a scăzut cu 0,24%, la 93,966. Euro a avansat cu 0,39%, la 1,1605 dolari pe unitate.

Preţurile petrolului au scăzut, după ce eliberarea de către China a unor rezerve de benzină şi motorimă a atenuat îngrijorările privind oferta limitată de carburanți la nivel global.

Investitorii aşteaptă o reuniune de joi a marilor producători de petrol, care ar putea mări ţintele de producţie.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1,1%, la 84,63 dolari pe baril, în timp ce petrolul WTO, de referinţă pe piaţa americană, a urcat cu 0,59%, la 84,06 dolari pe baril.

Preţul spot al aurului a crescut cu 0,6%, la 1.793,06 dolari uncia. Bitcoin a scăzut cu 0,7%, la 61.949,27 dolari pe unitate. (News.ro)