Valoarea criptomonedei inspirate de „Squid Game” (Jocul calamarului), serialul-fenomen difuzat de Netflix, s-a prăbușit complet luni în ceea ce parte a fi un act deliberat, prețul acesteia coborând de la 2.400 de euro la doar câteva fracțiuni de eurocent în decurs de câteva minute, relatează Euronews.

Criptomoneda inspirata de Squid GameFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tokenul SQUID, care nu are nicio legătură oficială cu serialul sau Netflix, a fost lansat săptămâna trecută cu promisiunea că va fi folosit pentru un joc online care va oferi premii substanțiale.

Creatorii „proiectului” au susținut că persoanele care cumpără criptomoneda o vor putea folosi pentru a participa la un concurs cu etape eliminatorii, la fel ca în serialul sud-coreean. Jocul urma să fie lansat luna aceasta.

BBC relatează însă că mai mulți experți în criptomonede au avertizat că SQUID este cel mai probabil o înselătorie, cel mai clar indiciu în acest sens fiind faptul că unii utilizatori s-au plâns că nu pot vinde tokenurile după ce le-au cumpărat.

Criticii SQUID au scos în evidență și faptul că site-ul criptomonedei conținea numeroase greșeli gramaticale și de scriere. Site-ul este acum offline și toate conturile de pe social media care promoveau criptomoneda au dispărut.

Înșelătorie de tip „rug pull”

„Este una din numeroasele scheme prin care investitori individuali naivi sunt atrași și exploatați de către șarlatani din domeniul crypto”, afirmă Eswar Prasad, economist de la Universitatea Cornell.

Un portofel crypto asociat cu creatorii SQUID pare să fi retras aproape 3 milioane de euro duminică și luni prin intermediul unui serviciu de anonimizare a tranzacțiilor.

Acest tip de escrocherie este cunoscută ca un „rug pull” (tragerea covorului de sub picioare) de către investitorii din domeniul crypto, ea având loc când promotorul unui activ digital atrage cumpărători, sistează brusc tranzacționările și se face nevăzut cu banii strânși din vânzări.

Pe 26 octombrie, ziua în care SQUID a fost lansată, criptomoneda valora 0,01 euro, crescând rapid în următoarele trei zile până când a ajuns la 6,73 de euro vinerea trecută.

La ora 10:35 în dimineața zilei de luni prețul SQUID atinsese o valoare maximă de 2.471,98 de euro. Cinci minute mai târziu prețul s-a prăbușit complet, ajungând la 0,00068 euro.

Citește și: