Prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu 7,5% luni înainte de deschiderea oficială a bursei americane după ce Elon Musk anunțase că ar putea vinde 10% din acțiunile sale în funcție de rezultatul unui sondaj pe care l-a inițiat pe Twitter, relatează Reuters.

Elon MuskFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Musk, CEO-ul Tesla și în prezent cea mai bogată persoană din lume, a scris pe Twitter duminică despre intenția de a vinde 10% din acțiunile sale dacă utilizatorii platformei aprobă propunerea.

Prețul acțiunilor a scăzut și pe bursa din Frankfurt cu aproximativ 7%, ajungând la 989,10 euro.

Rezultatul final al sondajului la care au votat peste 3,5 milioane de persoane arată că 57,9% din respondenți au votat „Da”. Miliardarul sud-african a închis între timp sondajul.

„Am fost pregătit să accept rezultatul, indiferent care ar fi fost el”, a declarat CEO-ul Tesla și SpaceX când a anunțat sondajul.

Conform bilanțului financiar depus de Tesla pe 30 iunie, Musk deținea în jur de 170,5 de milioane de acțiuni ale companiei. El ar obține aproximativ 21 de miliarde de dolari din vânzarea a 10% din acțiunile Tesla, sumă raportată la prețul lor când bursele s-au închis vinerea trecută.

Experții se așteaptă ca scăderea prețului acțiunilor Tesla să fie de scurtă durată

Musk a făcut sondajul pe Twitter după ce senatorii democrați din SUA au depus un proiect de lege care propune suprataxarea miliardarilor pentru a finanța programele de cheltuieli propuse de președintele Joe Biden și pentru a elimina o portiță legislativă care permitea amânarea la nesfârșit a plătirii impozitului pe veniturile din câștigurile de capital.

Miliardarul sud-african a criticat dur proiectul legislativ, afirmând că s-ar putea să fie nevoit să vândă din acțiunile Tesla pe care le deține pentru a putea plăti noul impozit.

Luna trecută Tesla a devenit primul producător auto din lume care a depășit pragul de un trilion de dolari în ceea ce privește capitalizarea pe piață, devenind a cincea companie americană din clubul select.

Celelalte 4 companii sunt Apple, Microsoft, Amazon și Alphabet.

„Scăderea nu va dura prea mult deoarece Tesla are un istoric atât de fenomenal de revenire în urma acestui tip de vânzări pe termen scurt”, afirmă David Madden, analist financial la compania Equiti Capital din Londra.

Citește și: