Documente financiare depuse miercuri seara arată că miliardarul sud-african Elon Musk a vândut acțiuni ale Tesla în valoare de aproape 5 miliarde de dolari, relatează CNBC.

Elon MuskFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Trustul său a vândut peste 3,5 milioane de acțiuni în valoare de 3,88 miliarde de dolari într-o serie de tranzacții efectuate în cursul zilelor de marți și miercuri.

Tranzacțiile respective nu au fost marcate ca făcând parte din categoria 10b5-1, un indicator folosit pe piețele financiare americane pentru a semnala că sunt vânzări programate.

Un alt documentar financiar depus mai devreme în cursul zilei de miercuri arată că Musk vinde și un set separat de acțiuni Tesla printr-un plan pe care acesta l-a depus pe 14 septembrie la autoritățile de supervizare a piețelor financiare din Statele Unite.

Aceste vânzări separate se ridică la aproape 930.000 de acțiuni în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

CEO-ul Tesla a vândut aceste acțiuni cel puțin în parte pentru a respecta anumite obligații fiscale legate de exercitarea opțiunilor legate de acțiuni.

Înainte ca acest plan separat de vânzări să fie făcut public, Musk i-a întrebat pe cei peste 62 de milioane de urmăritori ai săi de pe Twitter dacă să își vândă 10% din acțiunile Tesla, promițând că va respecta rezultatul sondajului, indiferent care va fi acesta.

Cum și-a amăgit Elon Musk fanii de pe Twitter

Noile documente arată însă că Musk știa de fapt încă de la jumătatea lunii septembrie că o parte a acțiunilor sale urmează să fie vândute săptămâna aceasta.

După încheierea sondajului prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu peste 16% luni și marți, înainte de a-și reveni timid miercuri.

Musk a declarat la o conferință din luna septembrie că rata impozitului îi va crește cu peste 50% când opțiunile de a cumpăra noi acțiuni Tesla îi va expira.

Mai mulți membri ai consiliului de administrație al Tesla, printre care și Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk, au vândut acțiuni în valoare de sute de milioane de dolari începând cu 28 octombrie, la câteva zile după ce valoarea de piață a Tesla a depășit pragul de un trilion de dolari.

Dintre aceste vânzări doar cea a lui Kimbal Musk a fost marcată ca fiind o tranzacție planificată de tip 10b5.

Fratele lui Elon Musk a vândut acțiuni Tesla în valoare de aproximativ 109 milioane de dolari cu o zi înainte ca miliardarul sud-african să inițieze sondajul de pe Twitter.

Citește și: