Prețurile criptomonedelor și-au continuat declinul miercuri, valoarea totală a pieții scăzând cu peste 2% ceea ce a făcut capitalizarea sa să coboare sub pragul de două trilioane de dolari, relatează Markets Insider.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Piața crypto globală valorează acum în jur de 1,95 de trilioane de dolari după ce a atins un maxim de aproape 3 trilioane de dolari la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut.

Noua scădere înregistrată de piața monedelor digitale vine după ce dobânzile obligațiunilor emise de Trezoreria americană au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, lucru care a dus și la un declin al bursei.

Trendul descendent înregistrat de crypto vine și în contextul în care Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat încă din luna decembrie a anului trecut că își va reduce sprijinul pentru economie și că ar putea majora dobânzile de referință de mai multe ori în 2022.

Dobânzile de referință mai mari tind să cântărească mai greu asupra activelor speculative întrucât investitorii aleg să își plaseze lichiditățile în zone ale pieței pe care le percep mai puțin riscante.

Cădere generalizată pentru criptomonede

Prețul bitcoin a scăzut cu mai mult de 1% în timp ce ethereum a suferit pierderi mai grele, de peste 3%, prețul său ajungând la 3.070 de dolari. Ultima dată când prețul ethereum scăzuse sub pragul de 3.000 de dolari era în septembrie 2021.

Așa numitele „altcoins” au suferit la rândul lor pierderi importante, prețul cardano scăzând cu 8% și cel al avalanche cu 5%.

Unele din aceste criptomonede alternative au înregistrat câștiguri semnificative săptămâna trecută după ce piața NFT-urilor și a aplicațiilor DeFi ce oferă platforme alternative ethereum au fost inundate cu fonduri.

Aceste criptomonede „altcoins”, poreclite „ucigași ai ethereum” în unele cercuri crypto, au înregistrat un avans impresionant în ultimul an.

Un raport al băncii de investiții JP Morgan nota recent că dominația ethereum în zona NFT-urilor a scăzut de la 95% la începutul lui 2021 la 80%.

Avertisment privind o iarnă „crypto”

Un document al băncii elvețiene UBS publicat în urmă cu câteva zile avertizează că piețele crypto s-ar putea confrunta cu o nouă „iarnă” caracterizată de o prăbușire generalizată a prețurilor din care să nu-și revină timp de ani de zile.

Ultima iarnă crypto a avut loc în 2017 și începutul lui 2018, când prețul bitcoin s-a prăbușit de la aproximativ 20.000 de dolari la mai puțin de 4.000 de dolari, făcându-i pe numeroși investitori să-și piardă interesul față de activele digitale.

Analiștii UBS notează că creșterea dobânzilor de referință de către Rezerva Federală a Statelor Unite în 2022 vor diminua atracția exercitată de bitcoin pentru numeroși investitori deoarece va scădea presiunile inflaționiste asupra dolarului care i-au făcut pe mulți să creadă că bitcoin și celelalte criptomonede ar putea fi o alternativă mai bună pentru economii și investiții.

Bancherii de la UBS notează de asemenea că tehnologiile folosite de criptomonede încă au multe neajunsuri și că reglementările ar putea afecta dezvoltarea industriei.