Prețurile petrolului au scăzut luni cu peste 6%, deoarece carantina din China, în special la Shanghai, capitala economică a țării, ridică temeri pentru cererea de aur negru, potrivit AFP.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman
  • Un baril de Brent din Marea Nordului pentru livrare în luna mai închis luni în scădere cu 6,77%, la 112,48 dolari.
  • La New York, barilul West Texas Intermediate (WTI), pentru contractul care expiră în mai, a pierdut 6,97% până la 105,96 dolari.

Shanghai, capitala economică a Chinei, care are o populație de 25 de milioane de locuitori, se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 din ultimii doi ani.

Orașul a ales să impună o izolare în doi pași: locuitorii din estul orașului sunt izolați până la 1 aprilie în casele lor, cu interdicția de a le părăsi. După această dată, va fi rândul părții de vest.

„Chiar dacă această carantină este de numai patru zile, este foarte amplă și există o mare îngrijorare că aceste măsuri se vor răspândi și vor afecta cererea de petrol”, a declarat Andy Lipow de la Lipow Oil pentru AFP.

„Politica strictă Covid zero a Chinei va duce la instituirea de lockdown-uri repetate în marile centre de afaceri, fapt care va afecta cererea de petrol a Chinei”, a adăugat Carsten Fritsch, analist Commerzbank, pentru La Stampa.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi (OPEC+), care se reunesc joi, „vor acorda o atenție deosebită situației Covid din China”, a declarat Victoria Scholar, analist la Interactive Investor.

Membrii OPEC+ refuză să-și crească semnificativ producția pentru a ușura piața, limitându-se la o creștere treptată de 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.