Bursele au scăzut miercuri, anticipând o recesiune economică în Statele Unite, din cauza înăspririi monetare, dar și în Europa dacă se va pronunța un embargo asupra gazelor rusești, potrivit AFP.

Bursa din New YorkFoto: publicdomainpictures.net
  • Bursele europene, care și-au mărit pierderile pe parcursul zilei, au închis în scădere: Parisul a pierdut 2,21%, Frankfurt cu 1,89%, Milano 2,06%.
  • Piețele franceze și italiene au scăzut chiar și cu 3%. Londra, la rândul ei, a pierdut 0,34%.
  • Bursa de la New York a scăzut și ea: în jurul orei 16:10 GMT, Dow Jones era în scădere cu 0,60%, S&P 500 1,16% și Nasdaq cu 2,41%.

Investitorii de la Bursa din New York se tem acum de o înăsprire și mai dură a politicilor financiare decât se aștepta din partea băncii centrale a SUA.

Fed este pregătită să „acţioneze mai puternic” împotriva inflaţiei, în special prin vânzarea de active financiare, la următoarea sa întâlnire monetară din mai.

Această perspectivă de înăsprire monetară agresivă îi face pe analiştii Deutsche Bank să se teamă de o recesiune economică în Statele Unite până la sfârşitul anului. „Și nu sunt singurii, mulți economiști au această viziune”, afirmă Philippe Cohen, manager de portofoliu al Kiplink Finance.

De partea Băncii Centrale Europene (BCE), un membru al Comitetului executiv a avertizat miercuri că o înăsprire a politicii monetare în zona euro ar putea împovăra activitatea economică deja slăbită.

Operatorii europeni sunt cu atât mai îngrijorați de discuțiile actuale dintre țările Uniunii Europene cu privire la noile sancțiuni împotriva Rusiei, privind cărbunele și investițiile în țară. Regatul Unit și Statele Unite au anunțat noi măsuri economice și financiare.

Mai presus de toate este estimat că o oprire a importurilor rusești de gaze și petrol care îngrijorează piețele, „ar fi insuportabilă pentru economie”, conform analiștilor.