Fondurile de pensii vor contribui la cresterea lichiditatii si reducerea volatilitatii pe piata de capital, potrivit lui Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, citat de NewsIn. De asemnea, prezenta fondurilor de pensii pe piata de capital va incuraja companiile sa se listeze la bursa.

Potrivit lui Stere Farmache, plasamentele fondurilor de pensii se vor face simtite pe bursa spre sfarsitul acestui an, in conditiile in care contributiile lunare sunt estimate la peste 20 de milioane de lei.

Presedintele BVB a dat exemplul Ungariei si Poloniei, unde interventia acestor fonduri pe pietele de capital a redus volatilitatea, chiar si in conditiile unor turbulente internationale.

"Prin prezenta mai activa pe piata fondurilor de pensii a investitorilor locali, piata bursiera a avut mai putin de suferit, chiar la nivelul unor turbulente internationale", a spus Farmache.

El a explicat ca avansul pe care il au pietele de capital din aceste tari se datoreaza in special unei reforme mai timpurii a pensiilor private.

In plus, fondurile de pensii exercita presiuni asupra pietelor financiare si contribuie la dezvoltarea lor, deoarece acestefonduri trebuie sa investeasca in instrumente lichide si profitabile. Un alt efect benefic al fondurilor de pensii ar putea fi contributia acestora la o mai buna guvernanta corporativa in cadrul companiilor listate.

Potrivit legii, investitiile pe bursa ale fondurilor de pensii private obligatorii nu pot depasi 50% din contributiile atrase, iar cele in obligatiuni sunt limitate la 30%.