Numeroși investitori individuali, unii inspirați de fenomenul GameStop promovat pe forumul wallstreetbets, au realizat câștiguri uriașe pe bursă în timpul pandemiei de COVID-19 dar acum au ajuns să piardă aproape totul, potrivit unui raport al băncii de investiții Morgan Stanley, citat de Markets Insider.

Foto:

Cei care au pariat pe acțiuni precum cele ale retailerului GameStop, producătorului de cipuri AMD sau ale companiei electrice Nio au avut cel mai mult de suferit din cauza căderii pe care au înregistrat-o bursele în ultima perioadă, o urmare directă a majorării dobânzilor de referință de către Rezerva Federală.

FED a luat decizia mult așteptată pentru a tempera inflația, cea mai ridicată din Statele Unite din ultimii 40 de ani, în contextul în care banca centrală de la Washington estimează că reducerea ei până la obiectivul de 2% va dura mai mult decât spera anterior.

Milioane de americani au început să investească activ pe bursă în timpul pandemiei de COVID-19 după ce au rămași izolați în locuințe și fără prea multe opțiuni de cheltuire a banilor în contextul în care restricțiile au dus la închiderea majorității localurilor de divertisment și făcut imposibile călătoriile pe distanțe lungi pentru perioade îndelungate de timp.

Investitorii individuali, afectați de perioada slabă pentru piețe

Printre cele mai populare acțiuni ale investitorilor individuali s-au numărat anul trecut cele ale Apple, AMD, Nio, Tesla și ale lanțului de cinematografe AMC. Acțiunile din domeniul tech s-au descurcat deosebit de bine în special în 2020, în condițiile în care guvernele din întreaga lume au pompat sume fără precedent în economie.

Însă un raport redactat de analiștii de la Morgan Stanley și obținut de jurnaliștii de la Bloomberg arată că aproape toate câștigurile realizate de investitorii individuali în perioada pandemiei au fost șterse de scăderea piețelor din ultimele luni.

Majorarea agresivă a dobânzilor de referință de către FED a semnalat clar că era „banilor ieftini” s-a încheiat, ducând la o scăderea dramatică a prețurilor acțiunilor tech și a celor preferate de investitorii ce și-au pus baza în așa-numitele „meme stocks” precum GameStop.

De exemplu, acțiunile producătorului de mașini electrice Nio au scăzut cu 74% față de maximul din luna iunie a anului trecut, cele ale AMD cu 45% față de recordul înregistrat în noiembrie 2021 iar Tesla s-a dus în jos cu 34% față de vârful înregistrat în aceeași lună.