Rubla își continuă trendul ascendent din ultimele două luni, ajungând vineri dimineața la cea mai bună cotație față de euro din ultimii 5 ani, relatează Reuters.

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Moneda națională a Rusiei a ajuns la o paritate de 64,9425 de ruble la un euro în primele ore de tranzacționare pe bursa de la Moscova, cea mai bună cotație a sa de la mijlocul lui 2017, însă a scăzut ușor ulterior.

Noua performanță a rublei vine la o zi după ce aceasta a devenit cea mai puternică monedă din lume de la începutul lui 2022, o situație pe care experții o pun pe seama măsurilor de control a capitalului instituite de Moscova.

Aceștia afirmă însă că întărirea monedei naționale a Rusiei nu este credibilă întrucât numeroși brokeri au sistat tranzacționarea sa din cauza valorii artificiale create prin mecanismele de control impuse de guvernul rus.

Totuși, ei notează ironia faptului că rubla are un randament atât de bun pe perioadă de război, mai ales că alte țări ca Turcia sau Argentina care au impus recent măsuri similare de control al capitalului au obținut efecte dezastruoase.

Vladimir Putin laudă întărirea rublei rusești

Primele sancțiuni occidentale impuse împotriva economiei ruse au provocat o cădere istorică a rublei la sfârșitul lunii februarie însă moneda națională a Rusiei a revenit pe 31 martie la nivelurile de dinaintea declanșării războiului în Ucraina.

Pe lângă măsurile de control al capitalului dispuse pe plan intern, Rusia a forțat exportatorii săi să își convertească 80% din profit în ruble și a cerut ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în moneda națională a țării.

Joi seara, președintele rus Vladimir Putin a dat exemplu întărirea rublei la o întâlnire pe probleme economice cu cabinetul său, afirmând că Occidentul va avea mai mult de suferit decât Rusia din cauza sancțiunilor impuse împotriva Moscovei.

Tot joi, Putin a lăudat și producția de grâu a Rusiei, afirmând că autoritățile se așteaptă la o recoltă „record” anul acesta.