Criptomonedele au înregistrat pierderi mari vineri, bitcoin îndreptându-se spre a șaptea săptămână consecutivă de pierderi după ce prăbușirea TerraUSD, o așa numită „stablecoin”, a produs unde de șoc în piețele crypto, scrie Reuters.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Activele digitale au fost afectate de un val recent de debarasare a investițiilor considerate riscante în contextul îngrijorărilor legate de inflația ridicată și majorării dobânzilor de referință.

Însă marele șoc este legat de prăbușirea unor monede digitale care ar trebui să fie stabile, așa numitele „stablecoins” a căror valoare este legată de cea a dolarului sau a altor active din viața reală.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a reușit însă să treacă din nou deasupra pragului psihologic de 30.000 de dolari pe piețele din Asia, fiind tranzacționată cu aproximativ 30.500 de dolari luni după-masa.

A fost o revenire greoaie după minimul ultimelor 16 luni înregistrat joi când prețul bitcoin a scăzut la 25.400 de dolari dar acesta rămâne în continuare cu mult sub nivelurile de aproximativ 40.000 de dolari înregistrate în urmă cu o săptămână.

Pierderi record pentru bitcoin

În cazul în care bitcoin nu va înregistra un reviriment spectaculos în următoarele două zile, cea mai mare criptomonedă din lume va înregistra un record de șapte săptămâni consecutive de pierderi.

„Nu cred că ce este mai rău s-a încheiat”, afirmă Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă din Hong Kong cu afaceri în domeniul crypto. „Cred că în următoarele zile va continua panta descendentă”, adaugă acesta.

El spune că piața se va stabiliza abia după ce speculatorii se vor retrage ca urmare a prăbușirii interesului general față de bitcoin și criptomonede.

Panică pe piața crypto

Valoarea totală a pieței criptomonedelor a scăzut cu aproximativ jumătate din luna noiembrie a anului trecut când numeroși investitori au început să își vândă activele digitale însă în ultimele zile s-a instaurat panica pe piață din cauza prăbușirii TerraUSD.

Investitorii și-au pierdut încrederea în această criptomonedă stablecoin după ce mecanismul său complex de stabilizare a încetat să ofere o paritate de 1:1 cu dolarul din cauza presiunilor puse de vânzări. Prețul TerraUSD s-a prăbușit la doar câțiva cenți de la un dolar.

„Pentru aceste tipuri de stablecoins, piața trebuie să aibă încredere că emitentul deține suficiente active lichide pe care să le poată vinde în perioade de turbulențe ale pieței”, explică banca de investiții Morgan Stanley într-un raport.

Agenția de rating Fitch a notat la rândul său într-un document publicat joi că criptomonedele și finanțele digitale în ansamblul lor se vor confrunta cu „repercusiuni negative semnificative” dacă investitorii își pierd încrederea în stablecoins.

Fitch afirmă însă că, mulțumită legăturilor slabe dintre piețele crypto și cele financiare tradiționale, turbulențele de pe piețele activelor digitale nu vor provoca instabilitate financiară pe scară largă.

Analiștii de la banca elvețiană UBS avertizau în luna ianuarie a acestui an că piețele crypto s-ar putea confrunta cu o nouă „iarnă” caracterizată de o prăbușire generalizată a prețurilor din care să nu-și revină timp de ani de zile.