Cand riscul nu mai e un factor de luat in calcul, cand lacomia atinge paroxismul - a se citi sute de miliarde - iar o singura piesa porneste domino-ul devastator, Federal Reserve se comporta ca o mama grijulie cu copiii ei neastamparati.

Se observa un pattern: cand pietele scad, imediat vine Fed, printr-o interventie ,”minune” si scapa bursa de la “dezastru”. Sa se inteleaga un lucru: situatia actuala de pe pietele financiare se datoreaza institutiilor de profil; vina Federal Reserve poate fi ca nu a taiat ramura putreda de la primele semne. Dar sa vedem ce anume s-a intamplat recent pe bursele din Statele Unite: dupa cateva zile de scadere, in care indicii pietei au fost aproape de minimul lunii ianuarie, Federal Reserve reintra in scena inaintea deschiderii sedintei de marti, 11 martie, si opreste actul scaderii printr-un anunt despre intentia lor de a imprumuta 200 miliarde de dolari, prin licitatie, pe un termen de 28 de zile, beneficiarii avand posibilitatea de a garanta cu instrumente derivate ale pietei de credit, dintre cele mai putin lichide.

Pentru cei care au pierdut contactul cu evolutia lucrurilor pe piata creditelor trebuie mentionat ca, in ultima saptamana, au inceput sa cada piese importante din acest domino. Saptamana trecuta fondul de investitii Carlyle Capital Corp. a primit un apel in marja de la mai multe institutii de credit, fiind oprit de la tranzactionare pe bursa din Amsterdam, iar creditorii au executat fondul, vanzandu-i din active. Tot saptamana trecuta, TMA - Thornburg Mortgage, institutie de credit, a primit apeluri in marja de 610 de milioane dolari, lucru ce a adus compania aproape de faliment, pierzandu-si 93% din valoarea de piata.

Exemplele de mai sus reprezinta cazurile sonore de saptamana trecuta, insa senzationalul vine tocmai acum: nu sunt singurele, intrucat cel putin 5 hedge-fund-uri au fost nevoite sa isi lichideze din portofolii pentru a intruni cerintele creditorilor! De unde aceste cerinte? Creditorii sunt reprezentati de banci care, la randul lor, sunt predispuse la pierderi de cel putin 190 de miliarde de dolari, datorate expunerii pe piata creditelor derivate. Acest fapt isi va pune amprenta pe hedge-fund-uri, o afacere in jurul a 2 trilioane de dolari, astfel ca actuala criza pare a fi mai grava chiar decat anuntul de incapacitate de plata al Rusiei din 1998. Vina o poarta instrumentele derivate de pe piata creditelor, declansata de cele de tip sub-prime care , in perioada recenta, sufera de o lipsa acuta de lichiditate.

Revenind la actiunea Federal Reserve, din sedinta de marti, putem spune ca este un factor ajutator pentru piata in acest moment, dar efectele consistente ale ei sunt precum cele ale unui analgezic la o durere de masea: temporare. Sa ne amintim ca descrierea lui Warren Buffet referitoare la produsele derivate a fost aceea de “arme de distrugere in masa” iar, in momentul actual, acestea insumeaza 516 trilioane de dolari! Doar ca mentiune: produsul intern brut la nivel global este de 50 de trilioane dolari. Ar fi de neimaginat ca toata aceasta industrie sa se prabuseasca, insa ele ofera o dimensiune a pierderilor, care depasesc cu mult cele 200 de miliarde oferite de Fed.

Piata a primit cu bratele deschise aceasta miscare din partea Federal Reserve: Dow Jones Industrial Average a crescut 416 puncte, adica +3,55% la 12,156 puncte, S&P 500, +3,71% la 1,320 si Nasdaq 100 +4,06% la 1,740 puncte.

Tehnic, pe graficul zilnic apare un higher low, ceea ce pe moment creeaza premise de crestere pentru indicii americani. Poate sa fie o falsa miscare de crestere intr-un bear market? Vom vedea…

Comenteaza pe blogul lui Moldovan.