Prețul aurului negru și-a accelerat marți prăbușirea, deoarece temerile legate de o recesiune în țările consumatoare de țiței, care ar putea distruge cererea, au depășit îngrijorările legate de întreruperile de aprovizionare, potrivit AFP.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Până la ora 16:10 GMT (18:10 la Paris), țițeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în septembrie era în scădere cu 9,05%, la 103,23 dolari, după ce scăzuse cu aproape 10%.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, a scăzut cu 8,48%, la 99,24 dolari, coborând sub 100 de dolari pe baril.

"Temerile legate de recesiune reduc perspectivele privind cererea de petrol și împing prețurile în jos", a declarat pentru AFP Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.

WTI din SUA a alunecat sub simbolica cifră de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în aproape două luni.

În condițiile în care petrolul a coborât sub acest important "prag psihologic", analistul indică posibilitatea ca prețurile să scadă până la următorul nivel fatidic de 85 de dolari pe baril.

Într-un scenariu de recesiune, analiștii Citi prevăd chiar o scădere a prețului petrolului la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, iar apoi la 45 de dolari dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec+) nu intervine.