Cotația petrolului Brent cu livrare în septembrie a închis marți sub 100 de dolari pentru prima dată în ultimele trei luni, într-o piață care are în minte doar recesiunea, care ar anihila o parte din cererea de aur negru, potrivit AFP.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Cotația petrolului Brent cu livrare în septembrie a cedat 7,10% și a încheiat la 99,49 dolari, în timp ce prețul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a închis la 95,84 dolari.

"Petrolul este în cădere liberă, scufundându-se "pe măsură ce perspectivele de creștere se deteriorează", ceea ce se adaugă la îngrijorările legate de cerere, a declarat analistul Oanda Craig Erlam.

"În Occident, combinația dintre prețurile ridicate la energie și creșterea ratelor dobânzilor alimentează temerile privind o recesiune care ar avea un impact serios" asupra pieței aurului negru, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Un nou val de restricții sanitare în China îi îngrijorează, de asemenea, pe investitori, ceea ce ridică temeri cu privire la noi închideri.

"Există o încetinire a cererii din partea celui mai mare importator de țiței din lume și temeri cu privire la ceea ce vor arăta cifrele de creștere din trimestrul al doilea de vineri", a remarcat Victoria Scholar, analist la Interactive Investor.

Pentru Matt Smith de la Kpler, creșterea dolarului, care a atins marți paritatea cu euro, a fost de asemenea un factor, "deoarece crește îngrijorarea că țițeiul va deveni prea scump pentru orice altă monedă decât dolarul”.