Piețele europene au încheiat în scădere, Parisul pierzând 0,42%, Frankfurt 0,23% și Milano 0,35%. Doar Londra a rămas în echilibru, cu -0,06%, potrivit AFP.

Bursa - tranzactionare - pieteFoto: Freepik.com

În Statele Unite, Wall Street a avut o evoluție mixtă. După o deschidere pe roșu, Dow Jones a pierdut 0,46%, dar Nasdaq a câștigat 0,27% în jurul orei 16:00 GMT. S&P500 s-a tranzacționat într-un ritm constant, cu 0,02%.

Mișcarea descendentă a fost inițiată în cursul dimineții de bursele asiatice, care au scăzut brusc în fața posibilei vizite a șefului Congresului american.

Pe tot parcursul zilei, ochii piețelor au rămas ațintiți asupra avionului doamnei Pelosi. Pe FlightRadar24, peste 300.000 de persoane au monitorizat uneori zborul în același timp, ceea ce a provocat un "bug" informatic pe site.

La scurt timp după sosirea sa, Pelosi a insistat că SUA "sprijină necondiționat" Taiwanul, în timp ce Beijingul, care revendică proprietatea asupra teritoriului, a calificat atitudinea sa drept "extrem de periculoasă".

"Orice perturbare a comerțului din Taiwan ca urmare a acestor tensiuni ar putea exacerba dificultățile deja resimțite în lanțurile de aprovizionare globale", în special în domeniul semiconductorilor, din care Taiwanul este un exportator important, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Veștile geopolitice s-au adăugat unui context incert pentru piețe, în condițiile în care sezonul semestrial al rezultatelor corporative se apropie de sfârșit, iar investitorii își îndreaptă din nou atenția către indicatorii macroeconomici lipsiți de strălucire.

"Economia americană încetinește și încercăm să vedem dacă recesiunea va fi doar tehnică sau dacă va fi o recesiune reală", a comentat pentru AFP Alexandre Baradez, analist la IG France.

Înăsprirea politicilor monetare de către băncile centrale este, de asemenea, analizată. Banca centrală australiană a majorat marți rata dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual.