Doi foști brokeri ai băncii de investiții JPMorgan au fost condamnați miercuri de către un juriu american pentru manipularea prețurilor aurului după un proces care a investigat practicile cunoscute pe Wall Street drept „spoofing”, relatează Financial Times și Markets Insider.

Sediu JP MorganFoto: Profimedia Images

Fostul director pentru tranzacții globale de metale Michael Nowak și fostul broker Gregg Smith au fost de asemenea găsiți vinovați de juriul din Chicago de fraudă electronică, fraudă cu mărfuri și tentativă de manipulare a prețurilor.

„Spoofing” implică acțiuni de plasare și retragere rapidă a ordinelor de vânzare și cumpărare pentru un anumit activ pentru a crea o impresie falsă în ceea ce privește cererea pentru acesta.

Practica a fost interzisă în Statele Unite prin lege în 2010 ca parte a unui pachet mai amplu care a vizat reintroducerea anumitor reglementări financiare pentru băncile de investiții și instituțiile financiare ca urmare a crizei economice ce a urmat spargerii bulei imobiliare din America.

Jurații l-au găsit nevinovat pe un al treilea angajat al JPMorgan pus sub acuzare.

Amenda uriașă pe care a plătit-o JPMorgan

Condamnările reprezintă o victorie rară pentru Departamentul american al Justiției în eforturile sale de a combate infracțiunile financiare.

În 2020 JPMorgan a convenit să plătească o amendă de 920 de milioane de dolari după ce a recunoscut că angajații săi au manipulat atât piețele pentru obligațiunile emise de Trezoreria de la Washington, cât și piețele futures pentru metalele prețioase.

Conducerea băncii de investiții a recunoscut la momentul respectiv că a manipulat aceste piețe de-a lungul a 8 ani de zile.

Alți doi angajați ai JPMorgan au fost condamnați anterior pentru „spoofing”.

Banca a fost implicată într-un scandal uriaș în 2009 când în plină criză financiară globală a decis să cheltuie 138 de milioane de dolari pentru cumpărarea a două avioane de lux și renovarea unui hangar.

Anul trecut CEO-ul băncii de investiții, cea mai mare de pe Wall Street, a primit un bonus de 33 de milioane de dolari pe lângă salariul său de bază.