Bursa de la New York a închis miercuri în scădere roșu, recuperând teren la finalul unei ședințe negative, din cauza creșterii ratelor obligațiunilor și după revenirea puternică de la începutul săptămânii, scrie AFP.

Bursa de valori de la New YorkFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
  • Indicele Dow Jones a cedat 0,14%, până la 30.273,87 puncte,
  • Nasdaq a scăzut cu 0,25%, până la 11.148,64 puncte,
  • S&P 500 a cedat 0,20% și a închis la 3.783,28 puncte,
  • Toți cei trei indici au scăzut cu peste 1% pe parcursul zilei.

"Piața a fost într-o fază de prudență în această dimineață, în fața discuțiilor despre o posibilă pivotare a Fed în privința majorărilor de dobândă, dar apoi acțiunile s-au redresat frumos", a rezumat Karl Haeling de la LBWW pentru AFP.

Randamentele titlurilor de trezorerie au crescut din nou, după ce au scăzut în ultimele ședințe, pe fondul așteptărilor că Rezerva Federală va fi mai indulgentă în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor, în urma mai multor indicatori economici americani slabi. Acestea se situau la 3,74%, față de 3,63% la ora 20:00 GMT pentru obligațiunile pe zece ani.

În ciuda acestor tensiuni legate de obligațiuni, acțiunile au recuperat încet teren la sfârșitul zilei: "Cred că ne aflăm într-o situație de așteptare înaintea raportului privind locurile de muncă din SUA de vineri", a sugerat Karl Haeling.

Analistul a mai precizat că, după o piață supravândută la sfârșitul săptămânii trecute, este posibil ca investitorii să se poziționeze în așteptarea altor două evenimente importante: indicele de inflație CPI pentru luna septembrie, care va fi publicat săptămâna viitoare, și începutul sezonului de câștiguri corporative.

Pe frontul energetic, prețul țițeiului a accelerat după decizia de miercuri a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi OPEC+ de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi.

Prețul barilului de petrol Brent a crescut cu 1,70%, până la 93,37 dolari, cel mai ridicat nivel din 15 septembrie. WTI american a câștigat 1,43%, până la 87,76 dolari.

Dintre indicatori, economia americană a continuat să creeze locuri de muncă în mod solid în septembrie, potrivit sondajului ADP privind angajările în sectorul privat (+208.000, mai mult decât se aștepta).

Investitorii așteaptă vineri cifrele oficiale privind piața forței de muncă: se așteaptă ca rata șomajului pentru luna septembrie să rămână stabilă față de august, la 3,7%, iar pentru luna septembrie sunt așteptate 275.000 de noi locuri de muncă.

În sectorul serviciilor, creșterea activității a rămas în linii mari stabilă la 56,7% în septembrie, înregistrând un nivel ușor peste așteptări, potrivit barometrului federației de comerț ISM.

Datorită în parte acestor date favorabile, dolarul și-a revenit și a împins moneda europeană în jos cu 1%, la 0,9884 dolari pentru un euro la ora 20:00 GMT.