Bursa din Moscova va lansa tranzacționarea în som și somoni, monedele naționale din Kîrgîzstan, respectiv Tadjikistan, anunță Lenta.

Bursa de la MoscovaFoto: DreamsTime

Într-un comunicat postat pe site-ul său bursa din capitala rusă afirmă că tranzacționarea în noile valute „extinde oportunitățile de conversie directă” și „este un element important de infrastructură pentru dezvoltarea tranzacțiilor în monede naționale între Rusia, Kîrgîzstan și Tadjikistan”.

Tranzacțiile în aceste două monede vor fi lansate pe 31 octombrie.

Anunțul vine în contextul unor măsuri mai largi ale autorităților de la Moscova de a trece la tranzacții în monede naționale alternative dolarului și euro după sancțiunile istorice impuse de Occident ca urmare a invadării Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

De exemplu, în luna august Banca Centrală a Rusiei a anunțat că analizează cumpărarea de yuani, rupii și lire turcești, monede naționale ale unor țări pe care Moscova le consideră „prietenoase” față de ea, ca alternativă la dolar și euro.

Rusia a intrat oficial în incapacitate de plată la începutul lunii iunie după ce Trezoreria americană i-a interzis să cumpere dolari.

Putin acuză folosirea dolarului ca armă

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit personal miercuri despre situație, acuzând Statele Unite că au „discreditat finanțele internaționale prin folosirea dolarului ca armă”.

În cadrul unui discurs ținut la Clubul de Discuții Valnai, un eveniment ce reunește anual elitele politice și din mediul de afaceri rusesc, liderul de la Kremlin a spus de asemenea că trecerea la plăți în monede naționale este „inevitabilă”.

La sfârșitul lunii martie Putin a pretins ca toate exporturile energetice ale Rusiei către „țările neprietenoase” să fie plătite în ruble. Gazprom a tăiat ulterior livrările de gaze către statele care nu s-au conformat.

Urmărește ultimele evoluții din a 247-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.