Contractele futures ale grâului din SUA au urcat cu 6%, atingând un maxim al ultimelor două săptămâni, iar porumbul s-a scumpit luni cu 1,6%, în condițiile în care retragerea Rusiei din acordul de export din Marea Neagră a sporit îngrijorările legate de aprovizionarea globală, transmite Reuters.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Soia a urmat tendința, cel mai activ contract SF3 din ianuarie înregistrând recordul ultimei luni.

Contractele pe grâu cu livrare în decembrie de la Chicago Board of Trade s-au scumpit cu 53 de cenți, până la 8,82 dolari pe bușel, după ce atinseseră cota de 9,93 dolari pe bușe, cel mai ridicat nivel de după 14 octombrie. Contractele pe grâu pentru martie au atins un maxim de 13,63 dolari pe bușel.

„Piețele de cereale și oleaginoase au crescut puternic peste noapte, în frunte cu grâul, în condițiile în care temerile legate de penuria de alimente cresc din nou după ce Rusia s-a retras din acordul comercial din Marea Neagră", a spus într-o notă pentru clienți economistul-șef pentru mărfuri al StoneX, Arlan Suderman.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul privind Marea Neagră ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea, anexată de Rusia.

Nave care transportau cereale au plecat luni din porturile ucrainene, sugerând că Moscova nu a reimpus blocada din Marea Neagră.

Dar transporturile maritime ar putea fi întrerupte din nou, mai ales dacă asigurătorii nu le mai garantează. Asigurătorul Ascot, de la Lloyd's of London, a suspendat acoperirea pentru noi transporturi care folosesc coridorul ucrainean de cereale din Marea Neagră până când va avea mai multă claritate cu privire la situația din această zonă, a declarat un oficial de rang înalt.

Acțiunile Rusiei au eclipsat presiunea pusă pe piață de un dolar mai puternic, care tinde să facă cerealele americane mai puțin competitive la nivel global.

------------------