Nu am ales acest titlu din cauza ca actiunile Bear Stearns au scazut cu peste 55% in aceasta saptamana. Si nici pentru faptul ca, prin inductie, au avut de suferit atat bursele cat si dolarul, care a atins noi minime istorice. Motivatia este mult mai grava: suspiciunea de minciuna.

UPDATE Bear Stearns va fi cumparata de JPMorgan, cu numai 2 dolari pe actiune, incercandu-se astfel evitarea declararii falimentului, macar de complezenta. Pretul acceptat este o dovada clara ca, in lipsa acestui deal, Bear Stearns ar fi intrat in procedura de faliment. Masura are acceptul Federal Reserve care, in incercarea sa de a evita o criza financiara, odata cu “deal-ul” anuntat, a redus dobanda de discount cu 0,25%, la 3,25% si a prelungit perioada imprumuturilor bancilor cu dobanda de discount de la 30 de zile la 90 de zile.

Mai intai, sa urmarim filmul evenimentelor. Vom vedea spre final ca ceva “nu se leaga”…

Luni, 10 martie, apar primele zvonuri legate de o criza de lichiditate la Bear Stearns. Cotatia scade peste 13%, apoi vine Alan Greenberg, presedintele comitelului executiv si, intr-un inteviu la CBNC, califica aceste zvonuri ca fiind “ridicole”. Cotatia BSC inchide la 62,30 dolari, in scadere cu 11,10%. Pe site-ul companiei apare urmatorul anunt: The Bear Stearns Companies Inc. today denied market rumors regarding the firm’s liquidity. The company stated that there is absolutely no truth to the rumors of liquidity problems that circulated today in the market. Alan Schwartz, President and CEO of The Bear Stearns Companies Inc., said, “Bear Stearns’ balance sheet, liquidity and capital remain strong.

Marti, 11 martie: ziua Federal Reserve. Anuntul injectiei de lichiditate, in valoare de 200 de miliarde de dolari, trimite bursele intr-un raliu de exceptie. Nu si pentru Bear Stearns, care isi continua picajul, inregistrand un minim al sesiunii la 55,42, adica -11,04%. Iese apoi in presa Sam Molinaro (CFO), la CBNC, intervievat de Charlie Gasparino si afirma ca zvonurile legate de criza de lichiditate sunt false. Bear Stearns reuseste sa recupereze si inchide sesiunea la 62,97 dolari, in crestere cu 1,08%.

Miercuri, 12 martie: este randul lui Alan Schwartz, presedinte si CEO, sa nege: “niciuna din speculatiile facute nu este adevarata” si vine cu cateva afirmatii suplimentare:

- banca are o rezerva de 17 miliarde cash, suma neschimbata de la sfarsitul anului 2007; - nu vede niciun fel de presiune asupra lichiditatii la Bear Stearns;

- nu are cunostinta de faptul ca restul de dealeri din piata refuza sa fie contraparte in tranzactii; Cu toate acestea, cotatia BSC inchide la 61,58 dolari, adica -2,21%.

Joi, 13 martie: iminenta falimentului Carlyle trimite bursele in picaj, apar stiri pe fluxurile de presa din care rezulta ca exista un “refuz de contraparte” pentru Bear Stearns, cotatia inchide in scadere cu 7,44% la 57,00 dolari, dupa un minim al sesiunii la 50,48, adica -18,03%.

Vineri, 14 martie: ziua “Bear”. Sucursala Federal Reserve din New York, impreuna cu JPMorgan, anunta un plan de finantare a lui Bear Stearns. Dupa o crestere initiala de peste 10%, actiunile Bear intra intr-un picaj rar intalnit, atingand un minim al zilei la 28,42 dolari (-50,14%) si trag dupa ele intreaga piata de capital. De aceasta data insa, nu a mai avut loc un rebound pe final de sesiune, cotatia inchizand la 30,85 dolari, adica -45,88%. La mijlocul sesiunii de tranzactionare, oficialii Bear Stearns anunta o videoconferinta si pe site-ul companiei apare un anunt, din care citez:

Alan Schwartz, president and chief executive officer of The Bear Stearns Companies Inc., said: “Bear Stearns has been the subject of a multitude of market rumors regarding our liquidity. We have tried to confront and dispel these rumors and parse fact from fiction. Nevertheless, amidst this market chatter, our liquidity position in the last 24 hours had significantly deteriorated. We took this important step to restore confidence in us in the marketplace, strengthen our liquidity and allow us to continue normal operations.

Oups! Cum adica? Cu doua zile in urma nu era nicio problema si acum este nevoie de banii Federal Reserve pentru continuarea activitatii?? Cele 17 miliarde s-au evaporat in numai 24 de ore ??? Ca o parere personala: nu cred ca oficialii Bear Stearns, cei citati mai sus, nu au putut vedea ca “sandramaua se clatina”.

Nu ma refer aici numai la scaderea cotatiei BSC, pe volume din ce in ce mai mari sau la volumele-record inregistrate in ultimele zile pe optiunile de tip PUT ci, mai ales, la activitatea interna.

Am 10 ani de experienta in pietele de capital si stiu ca este aproape imposibil ca, in colaborare cu departamentele de trading, back-office si risk-management/portfolio management, sa nu iti dai seama ca ceva e putred… Si nici nu pun in discutie rezerva de 17 miliarde de dolari, deoarece, conform unui comunicat al SEC (Securities and Exchange Commission), la data de 11 martie Bear Stearns avea, intr-adevar, acea suma in conturi.

According to the information supplied to the SEC by Bear Stearns as of Tuesday, March 11, the holding company had a substantial capital cushion. In addition, as of March 11, the firm had over $17 billion in cash and unencumbered liquid assets.

Pana aici, totul pare OK. Compania avea cash suficient marti, 11 martie. Insa, in acelasi comunicat, mai apare o fraza:

Beginning on that day, however, and increasingly throughout the week, lenders and customers of Bear Stearns began to remove funds from the firm, despite its stable capital position. As a result, Bear Stearns’ excess liquidity rapidly eroded.

Rezulta ca inca din 11 martie au aparut probleme de lichiditate. Rezulta ca, pana la proba contrarie, Molinaro si Schwartz au mintit. Rezulta limpede de ce trebuie sanctionate astfel de practici. Rusine, Bear Stearns!

Dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan, Mersul Trendurilor