Prețul petrolului și-a revenit luni, susținut de decizia guvernului american de a cumpăra pentru a-și reface rezervele, precum și de semnele că cererea nu se prăbușește, potrivit AFP.

Sonde de petrolFoto: Charles Rex Arbogast / AP / Profimedia

Prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în luna februarie a crescut cu 0,96% și a închis la 79,80 dolari.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în ianuarie, a câștigat 1,21%, urcând la 75,19 dolari.

Pentru Phil Flynn, de la Price Futures Group, decizia, anunțată vineri, a Statelor Unite de a începe din nou să-și majoreze așa-numitele rezerve strategice (SPR) „a oferit un prag minim” pentru prețuri.

De la începutul lunii septembrie 2021, administrația președintelui Joe Biden a extras 239 de milioane din rezervele de petrol, adică aproape 40% din total (38,4%), în încercarea de a ușura prețul țițeiului, dar și al benzinei.

În prezent, rezervele strategice se află la cel mai scăzut nivel din ianuarie 1984.

Prima licitație se referă la trei milioane de barili.

În ceea ce-l privește pe Phil Flynn, în ciuda temerilor legate de o încetinire a creșterii economice, anumiți indicatori indică o cerere robustă și continuă.

În special, acesta a menționat cifrele publicate luni, care au arătat că cererea globală a rămas semnificativ mai mare decât anul trecut.

De asemenea, analistul consideră că perspectiva unei accelerări a economiei chineze este un factor de susținere a prețurilor.