Unul dintre cei mai înfocați susținători ai companiei Tesla conduse de Elon Musk, investitoarea Cathie Wood, cea supranumită „copacul cu bani” al Wall Street, a început să simtă presiuni din cauza declinului istoric al acțiunilor producătorului auto, relatează Markets Insider.

Cathie WoodFoto: Marco Bello / Getty Images / Profimedia

Inovația fanion a companiei Ark Invest a lui Cathie Wood, fondul de tip ETF numit ARK Innovation, a scăzut din nou cu până la 2% marți, atingând un nou minim al ultimilor 5 ani.

Un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile.

Iar ETF-ul celor de la Ark Invest este tranzacționat acum la cel mai scăzut nivel de după august 2017, când gestiona active cu o valoare de puțin sub 100 de milioane de dolari. Spre comparație, astăzi același fond are active de 6,7 miliarde de dolari.

Declinul ARK Innovation vine în contextul în care Tesla a înregistrat în ultimul an cea mai mare prăbușire a prețului acțiunilor sale de când a fost listată pe bursă în 2010.

Tesla și-a pierdut aproape 800 de miliarde de dolari din capitalizarea pe piață de la începutul lui 2022, prăbușindu-se cu 66% față de maximul înregistrat în noiembrie 2021.

Deși luni prețul acțiunilor Tesla a dat semne de revenire în tranzacțiile de dinaintea deschiderii oficiale a burselor, marți acesta a scăzut din nou cu încă 5%, ajungând la cea mai mică valoare din noiembrie 2020.

Nu mai cad bani din „copacul cu bani” al Wall Street

Situația reprezintă o răsturnare dramatică pentru ARK Innovation, care anul trecut a înregistrat o creștere spectaculoasă pe baza ascensiunii fulminante a prețului acțiunilor Tesla.

Producătorul de mașini electrice era de departe acțiunea de top în ETF-ul companiei lui Wood, reprezentând mai mult de 10% din activele fondului. În perioada sa de ascensiune Wood ajunsese să fie poreclită „copacul cu bani” sau „cel mai tare investitor” de pe Wall Street însă acum nu doar declinul Tesla îi dă bătăi de cap.

Anul acesta fiecare dintre cele 30 de active în care ARK Innovation deține poziții a avut un randament negativ, cea mai bună dintre ele scăzând cu „doar” 24% în contextul declinului generalizat al așa-numitelor „growth stocks”, acțiuni care se bazează pe o creștere continuă, și a sectorului tech în ansamblul său.

Situația i-a făcut pe unii analiști să își amintească și de o altă prognoză spectaculos de greșită făcută de Wood anul trecut, când estima în luna septembrie că prețul bitcoin ar putea ajunge la 500.000 de dolari.

Wood a explicat însă la momentul respectiv într-un interviu acordat televiziunii CNBC că prognozele privind prețurile pe care le face ea și compania sa sunt realizate având în vedere un orizont de 5 ani de zile.