Investitorii care au plasat pariuri împotriva companiei Tesla conduse de miliardardul sud-african Elon Musk au avut parte de un Crăciun fericit în 2022 în contextul prăbușirii prețului acțiunilor producătorului de mașini electrice, scrie MarketWatch.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vinerea trecută, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, prețul acțiunilor Tesla a scăzut pentru prima dată sub 125 de dolari după mai bine de doi ani de zile.

Săptămâna trecută Tesla a fost compania cu cel mai slab randament pe bursă dintre cele incluse în indicatorii S&P 500 și Nasdaq. Acțiunile companiei conduse de Elon Musk sunt pe cale să înregistreze în decembrie cea mai proastă lună, cel mai prost trimestru de la înființarea sa.

Capitalizarea de piață a Tesla a scăzut sub 400 de miliarde de dolari, compania ieșind din clasamentul celor mai valoroase 10 companii americane.

Însă cei care au pariat împotriva Tesla prin investiții de tip „short” care mizează pe scăderea prețului acțiunilor până la o anumită dată au parte de un Crăciun fericit, notează jurnaliștii de la site-ul MarketWatch.

Ihor Dusaniwsky, unul dintre directorii companiei de analiză financiară S3, afirmă într-un document publicat de companie că acțiunile Tesla au fost cele mai profitabile anul acesta pentru investițiile de tip „short”.

Pariurile împotriva Tesla, o investiție profitabilă în 2022

„Vânzătorii short și-au consolidat expunerea pe Tesla din motive întemeiate, fiind cea mai profitabilă investiție în dolari a anului 2022 în ceea ce privește short-urile”, a subliniat Dusaniwsky.

Investitorii care au folosit aceste tipuri de investiții pentru a paria împotriva companiei lui Elon Musk au câștigat 4,54 de miliarde de dolari doar în luna decembrie, profiturile lor crescând cu 13,74 miliarde de dolari din luna aprilie, când miliardarul sud-african a anunțat prima oară că vrea să cumpere Twitter.

Presiunile Tesla s-au confruntat cu noi presiuni joia trecută după ce compania și-a dublat discountul oferit clienților până la sfârșitul anului pentru mașinile Model 3 și Model Y, provocând îngrijorări că numărul comenzilor înregistrat de producătorul auto a scăzut brusc.

Clienții Tesla din Statele Unite nu mai sunt eligibili pentru o deducere fiscală de până la 7.500 de dolari pentru cumpărarea vehiculelor electrice până la sfârșitul lui 2022, însă acest stimulent financiar s-ar putea întoarce anul viitor.

Tot joia trecută au apărut informații potrivit cărora Musk ar fi dispus ca Tesla să efectueze concedieri și înghețe angajările pe anul viitor însă acestea nu au fost confirmate oficial de companie.