Miliardarul sud-african Elon Musk deține acum mai puține acțiuni ale producătorului de mașini electrice Tesla decât cele mai mari 3 fonduri de investiții pasive din Statele Unite, relatează Markets Insider.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Portofoliul total al BlackRock, Vanguard și State Street, fondurile în cauză, însumează o cotă de 13,58% din Tesla. Dintre acestea Vanguard este cel mai mare investitor, cu 6,85% din acțiuni, celelalte două fonduri deținând fiecare peste 3%, potrivit Financial Times.

În ceea ce-l privește pe Musk, acesta a rămas cu o cotă de aproximativ 13% din acțiunile Tesla după ce a vândut în mod repetat din participația sa în ultimele luni pentru a finanța achiziționarea Twitter la sfârșitul lui octombrie 2022.

Cea mai mediatizată dintre aceste vânzări a avut loc după ce Musk și-a întrebat într-un sondaj zecile de milioane de urmăritori de pe Twitter dacă ar trebui să vândă acțiuni ale producătorului auto.

Documente depuse ulterior de către Musk autorităților financiare din Statele Unite au arătat însă că aceste vânzări au fost deja programate înainte ca el măcar să creeze sondajul în cauză în luna noiembrie a anului trecut.

Tesla profită că bursa americană e din nou pe cai mari

Musk a vândut acțiuni ale Tesla în valoare de 40 de miliarde de dolari în mai puțin de 14 luni, situație ce a contribuit la prăbușirea spectaculoasă a capitalizării de pe piață a companiei.

Însă anul acesta prețul acțiunilor Tesla a crescut cu 69% în contextul unui reviriment generalizat al activelor financiare care au înregistrat aprecieri record în timpul pandemiei de COVID-19, ca de exemplu bitcoin sau acțiunile GameStop.

Optimismul investitorilor este unul atipic, ținând cont că în SUA dobând de referință a fost majorată de Fed la 5%, prag de la care alte tipuri de active devin mai rentabile.

Însă analiștii pun situația pe seama opiniilor potrivit cărora Fed urmează să relaxeze politica sa monetară pentru a evita intrarea economiei americane în recesiune în contextul în care inflația este în scădere de luni de zile.

Cert este că noua apreciere a acțiunilor Tesla reprezintă o veste bună pentru fondurile de investiții pasive care au un portofoliu asemănător cu al marilor indici bursieri precum S&P 500.

Investitorii care preferă astfel de fonduri preferă investițiile cu bătaie pe termen lung, de unde și denumirea de „pasiv”, pe lângă faptul că ele sunt operate automatizat, ceea ce le reduce dramatic costurile curente.