Nu e confortabil să te uiți în portofoliu și să vezi că ai, poate, minus 2.000 de lei sau minus 10.000 de lei pe anumite companii, spune finfluencerul Rareș Mihăilă, investitor pe piețele de capital.

Tranzactii pe bursaFoto: Kamachi209 | Dreamstime.com

“Investitorii încearcă mereu să găsească vinovați. De cele mai multe ori, în viziunea lor, vinovatul e compania sau “influencerul ăla care mi-a zis să cumpăr nu știu ce companie”, spune el, în cadrul unei discuții "La Cafea" (aveți și video mai jos).

De cele mai multe ori nu se uită în oglindă, nu analizează investițiile încât să se convingă că au făcut o investiție proastă.

Dacă s-ar uita în oglindă, afirmă Rareș Mihăilă, poate ar vedea că motivele pot fi că n-au studiat destul sau au fost prea lacomi la momentul respectiv.

Ce greșeli fac mulți investitori care observă pierdere în portofoliu

Partea asta de pierdere e greu de acceptat.

„De cele mai multe ori, investitorii care marchează o pierdere sau au o pierdere pe un anumit emitent nu mai investesc o lungă perioadă de timp în acel emitent pentru că-și aduc aminte: compania asta mi-a adus o pierdere uriașă, voi sta departe de ea de-acum încolo, e o companie nașpa și așa mai departe”, a precizat finflucencerul.

Foarte mulți investitori, spune el, atunci când au o companie în portofoliu și de care se conving la un moment dat că au făcut o investiție proastă (nu performează în direcția așteptată), o lasă în portofoliu în speranța că își va reveni la un moment dat.

„Asta deși în adâncul sufletului, de multe ori știu că au făcut o investiție proastă: „lasă că va fi mai bine, mai aștept puțin”. Cotația bursieră nu-și revine pur și simplu de la sine”, explică Rareș Mihăilă.

  • Pentru ca prețul să crească, trebuie ca acea companie să performeze, să anunțe rezultate financiare bune, un dividend bun pentru ca tot mai mulți investitori să se convingă că acea companie merită o evaluare mai bună, o capitalizare mai bună.
  • Dacă compania nu oferă rezultate bune, e puțin probabil ca prețul să-și revină pur și simplu.

„Când faci investiții active în acțiuni individuale trebuie să fii foarte atent la cum raportează compania, cum merge business-ul acelei companii. În cazul în care constați că rezultatele nu merg în direcția în care te aștepți, poate ar fi bine să marchezi pierderea din timp și să te orientezi către altceva”, a explicat el.

La bursă, investițiile nu sunt mereu profitabile, afirmă investitorul.

„Nu vei face mereu doar investiții bune și vei avea un portofoliu verde. De cele mai multe ori, investitorii care fac asta full time sau investitorii mari marchează și pierderi. Uneori fac și investiții proaste. Ideea e ca la final de an să ai mai mai multe investiții bune decât proaste”, conchide Rareș Mihăilă.

Sursă foto: Dreamstime.com

Vezi și:Secretul unui investitor român de 63 de ani care are un câștig anual uriaș pe bursă, povestit de finfluencerul Rareș Mihăilă