Gigantul american Visa, operatorul celei mai mari retele de carduri de credit din lume, a obtinut 17,9 miliarde de dolari in cadrul ofertei publice initiale pentru listarea pe bursa din New York, aceasta fiind cea mai mare listare efectuata in Statele Unite, potrivit AFP. Compania, cu sediul in San Francisco, a vandut 406 milioane de titluri pentru 44 de dolari pe actiune.

Pretul obtinut este mai mare decat cel prevazut initial, de 38-42 dolari, subliniind cererea mare pentru titlurile grupului. Oferta publica initiala a Visa a depasit-o pe cea a companiei AT&T Wireless din 2000, cand operatorul de telefonie mobila a obtinut 10,6 miliarde de dolari in urma acestei operatiuni.

La nivel global, listarea Visa este pe locul al doilea ca valoare, dupa cea a bancii chineze Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), care a strans 21,9 milarde de dolari la intrarea pe bursele din Shanghai si Hong Kong in octombrie 2006.

Investitorii mai au la dispozitie 30 de zile pentru a cumpara 40,6 milioane de titluri suplimentare, ce vor aduce companiei alte 1,7 miliarde de dolari.

Visa se alatura astfel principalului concurent Mastercard la bursa, care s-a listat in 2006, printr-o oferta publica initiala de 2,6 miliarde de dolari. Companiile MasterCard si Visa sunt privite ca o investitie buna pentru a evita problemele de pe pietele financiare. Analistii sunt de parere ca nici una dintre cele doua companii nu au expunere directa la activele riscante si la intarzierile de plata.

Visa utilizeaza circa 10,2 miliarde de dolari din castigurile obtinute in urma listarii, pentru a raascumpara actiunile detinute de cei mai mari actionari, inclusiv de la bancile JP Morgan & Co, Bank of America, National City si Citigroup. Alti trei miliarde de dolari vor fi economisiti, pentru a acoperi costurile legate de diverse litigii si pentru scopuri generale ale companiei.

Coordonatorii ofertei publice, condusi de JPMorgan Securities si Goldman Sachs, vor primi circa 500 de milioane de dolari de la Visa, sub forma de taxe.

Pentru Visa, operatiunea vine intr-un moment cu atat mai dificil cu cat pietele bursiere au inregistrat in ultimele luni un declin. Piata creditelor de consum, care aduce castiguri Visa, a fost grav afectata de efectele incetinirii cresterii economiei americane.