Prețul petrolului a încheiat marți în scădere bruscă, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, comercianții fiind în continuare îngrijorați de o posibilă recesiune în urma înăspririi monetare, care creează primele turbulențe în sectorul bancar american, scrie AFP.

Sonde de petrolFoto: Charlie Riedel / AP / Profimedia
  • Prețul barilului de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a pierdut 4,11% și a închis la 77,45 dolari.
  • Cel american West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în aprilie a scăzut cu 4,63%, la 71,33 dolari.

Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), provocat de retragerile masive ale clienților, a reaprins spectrul unei „bank run” sau al unei panici bancare. Băncile și autoritățile sunt departe de a fi neputincioase în fața acestui risc, scrie AFP.

În ciuda consolidării reglementărilor, o panică nu poate fi niciodată exclusă în totalitate, de unde și cuvintele liniștitoare ale autorităților din ultimele zile.

Astfel, nu există „niciun risc semnificativ” de contagiune în Europa, potrivit comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni; băncile franceze „nu sunt expuse” la SVB, potrivit Băncii Franței, în timp ce președintele Joe Biden a afirmat că americanii pot „avea încredere” într-un sistem bancar „solid” și că va face „tot ce este necesar” pentru ca acesta să rămână așa.

Întrebată de AFP, Banca Franței a declarat că dispune de „toate stocurile (de numerar, n.r.) necesare pentru a face față vârfurilor de cerere”.

Și dacă acest lucru nu este suficient pentru a calma oamenii, autoritățile au „o putere discreționară considerabilă” pentru a evita un efect de domino, a subliniat Waechter.

Acesta este motivul pentru care secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, banca centrală americană (Fed) și Corporația de Asigurare a Depozitelor (FDIC) au decis duminică să permită clienților SVB să își retragă toate depozitele.

În plus, Fed s-a angajat să împrumute fondurile necesare altor bănci care ar avea nevoie de ele pentru a onora cererile de retragere ale clienților lor. „Regulile sunt concepute pentru a fi modificate atunci când există un risc sistemic în joc”, spune Douard.