Băncile americane înregistrau deprecieri mari ale acțiunilor în deschiderea ședinței de miercuri. Citigrup avea -5,6%, Bank of America -3,3%, JPMorgan Chase -4,1%, First Republic Bank -14%, Western Allicen Bancorp -6,7%, PacWest Bancorp -22%.

Piata de capitalFoto: Maciek905, Dreamstime.com

În ceea ce privește indicii, S&P 500 avea un minus de 1,46%, Dow Jones Industrial Average de 1,6%, iar Nasdaq de 1%.

Scăderile vin după ce căderea acțiunilor băncii Credit Suisse s-a simțit pe piețele din Europa.

La ora 16:00, acțiunile Credit Suisse aveau un minus de 25%.

Reamintim că banca a dezvăluit „deficiențe semnificative”, în procesele sale de raportare financiară pentru 2022 și 2021. Observația a fost în raportul anual, care inițial a fost programat pentru marțea trecută, iar ulterior a fost amânată în urma unui apel al autorității de supraveghere din SUA (SEC).

Scăderile acțiunilor au venit după ce președintele Băncii Naționale Saudite, care a cumpărat anul trecut un pachet de 10% din acțiunile Credit Suisse, a exclus să ofere băncii mai multă asistență financiară, iar prăbușirea băncii SVB a fost bomboana de pe colivă.

Întrebat la Bloomberg TV dacă BNS ar fi deschisă să furnizeze capital către Credit Suisse dacă ar exista un apel pentru lichiditate suplimentară, președintele BNS, Ammar Alkhudairy, a spus: „Răspunsul este absolut nu, din multe motive în afara celui mai simplu motiv care este de reglementare și statutar.”

El a spus că deținerea a peste 10% din Credit Suisse ar aduce cerințe de reglementare suplimentare.

Într-un interviu separat la o conferință financiară din Arabia Saudită, președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat miercuri că asistența financiară din partea guvernului elvețian „nu este un subiect în discuție” în acest moment.

„Avem rate de capital puternice, un bilanț solid”, a spus el, adăugând că banca se află în proces de restructurare radicală, menită să stopeze ani de scandaluri și pierderi. „Am luat deja medicamentul”, a spus acesta.

Sursă foto: Dreamstime.com