Investitorul Michael Burry, fondatorul Scion Asset Management care a fost imortalizat de filmul „The Big Short” din 2015, a recunoscut joi în mod neobișnuit că a greșit când le-a spus urmăritorilor săi să „vândă”, relatează Markets Insider.

Investitorul Michael BurryFoto: Astrid Stawiarz / Getty Images / Profimedia

Burry le-a transmis celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi un avertisment cu un singur cuvânt în data de 31 ianuarie a acestui an: „Vindeți”.

La momentul respectiv mesajul său a fost interpretat ca un avertisment ca investitorii să nu se lase păcăliți de revirimentul pe bursă a unor companii din sectorul tech care au înregistrat declinuri puternice anul trecut.

Printre companiile care s-au prăbușit spectaculos pe bursă s-au numărat și așa-zisele firme de „growth” (creștere), a căror valoare pe piețele financiare se bazează pe așteptări de creștere continuă. Tesla lui Elon Musk a fost printre cele mai notabile exemple în acest sens.

Burry, cunoscut pentru prognozele sale în general pesimiste, a admis însă joi că s-a înșelat cu un mesaj aproape la fel de simplu: „Am greșit să spun vindeți”.

El i-a felicitat chiar pe cei care i-au ignorat avertismentul, redistribuind un grafic realizat de agenția Bloomberg care arată că investitorii care au cumpărat când prețul acțiunilor scăzuse temporar anul acesta au înregistrat cele mai mari câștiguri după anii 1920.

Michael Burry, indus în eroare de situația bizară pe bursa americană

Noile comentarii ale fondatorului Scion Asset Management vin în contextul în care indicele orientat spre tech Nasdaq 100 s-a apreciat cu 20% la închiderea piețelor miercuri față de data de 28 decembrie a anului trecut.

În mod paradoxal, prăbușirea subită a Silicon Valley Bank pe 10 martie și undele de șoc pe care aceasta le-a provocat în sectorul bancar american pare să fi încurajat investitorii din domeniul tech.

Temerile legate de răspândirea riscurilor sistemice în sistemul bancar și cele privind intrarea în recesiune a economiei americane par să îi fi convins pe investitorii din domeniul tech că Fed, banca centrală de la Washington, va scădea în curând dobânzile de referință, ceea ce va face acțiunile companiilor din domeniu din nou atractive.

Aceste așteptări legate de următoarea mutare a Fed vizavi de dobânzile de referință persistă încă de dinaintea prăbușirii Silicon Valley Bank, ducând la o situație bizară pe bursa americană în care investitorii au revenit la pariurile care au dus la pierderi masive anul trecut.