Acțiunile americane au rezistat în mijlocul dezastrului din sectorul bancar pentru a înregistra câștiguri solide în primul trimestru. Unii investitori spun că această performanță ar putea fi pusă sub presiune în cazul unei recesiuni așteptate pe scară largă, potrivit Reuters.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Indicele de referință S&P 500 a înregistrat un câștig de 7% pentru primul trimestru, care s-a încheiat vineri, revenind după o scădere de aproape 20% în 2022.

Saltul de 16,8% din primul trimestru al Nasdaq Composite a fost cea mai mare creștere trimestrială din 2020.

Investitorii precauți spun că aceste câștiguri lasă acțiunile mai vulnerabile la o încetinire economică, determinată și de tumultul din sectorul bancar după prăbușirea din această lună a Silicon Valley Bank.

Mulți indică evaluările acțiunilor, care rămân ridicate în raport cu standardele istorice, susținând în același timp că veniturile corporative ar putea avea un drum lung de parcurs în cazul unei recesiuni.

În ce măsură s-a luat în calcul o posibilă recesiune - și dacă economia va cunoaște una - a fost un punct de dispută pe Wall Street.

Datele solide de la începutul anului au susținut speranțele că SUA vor suferi doar o recesiune ușoară sau că vor evita cu totul una, în ciuda mai multor de creșteri de rate din partea Rezervei Federale.

Turbulențele din această lună din sectorul bancar au reaprins din nou îngrijorările, deoarece unii analiști au susținut că stresul asupra creditorilor ar putea pune presiune asupra economiei chiar în momentul în care înăsprirea politicii monetare a Fed începe să se facă simțită.

Acest lucru i-a determinat pe investitori să se uite din nou la indicatorii cheie, cum ar fi câștigurile companiilor. În timp ce estimările privind profiturile sunt deja pesimiste pentru următoarele trimestre, unii cred că acestea ar putea scădea și mai mult dacă va avea loc o recesiune.

Se estimează că veniturile S&P 500 pentru primul trimestru au scăzut cu 5% față de anul precedent, urmate de o scădere așteptată de 3,9% în trimestrul al doilea, arată datele Refinitiv. În timpul recesiunilor, însă, câștigurile se prăbușesc în medie cu 24% pe an, potrivit Ned Davis Research.

Companiile americane vor începe să raporteze rezultatele pentru primul trimestru în următoarele săptămâni.