Fondul Proprietatea este îngrijorat de faptul că Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a neglijat să organizeze licitația pentru concesionarea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Henri Coadă (AIHCB), în ciuda angajamentului asumat față de Consiliul Concurenței de a finaliza licitația și de a desemna câștigătorii până la data de 31 iulie 2022, se arată într-un comunicat de presă.

Johan MeyeFoto: Adi Iacob / HotNews

Potrivit sursei citate, CNAB nu a luat măsurile necesare și a întârziat organizarea licitației cu aproape 10 luni.

“Acest lucru a condus la prelungirea contractelor cu firmele existente care administrează spațiile comerciale pe o perioadă de 6 luni, până la 30 iunie 2023. Prelungirea a fost efectuată în ciuda opoziției Fondului Proprietatea, exprimată, printr-un vot negativ în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 5 decembrie 2022”, menționează Fondul Proprietatea.

  • “Există riscul major că aceste contracte, care sunt dezavantajoase din punct de vedere financiar pentru CNAB, să fie prelungite din nou, dacă licitaţia nu este finalizată până la data la care acestea urmează să expire”.

Spațiile comerciale din Aeroportul București reprezintă o sursă importantă de venit pentru CNAB.

  • Întârzierea organizării licitației are un impact negativ asupra companiei, întrucât o privează de venituri potențial mai mari. Mai mult, pasagerii din aeroport nu se pot bucura o mai bună utilizare a acestor spații, printr-o diversitate sporită și servicii îmbunătățite de retail și alimentație publică.

“Fondul Proprietatea este profund dezamăgit de lipsa de implementare a guvernanței corporative și de managementul defectuos din cadrul CNAB, evidențiate de maniera în care compania a tratat această licitație. Suntem îngrijorați de lipsa de interes manifestată de CNAB față de valorificarea transparentă și competitivă a spațiilor comerciale, aceasta fiind o problemă foarte importantă pentru toate părțile interesate, inclusiv pentru pasagerii și acționarii companiei. Solicităm CNAB să facă toate demersurile necesare pentru finalizarea licitației în mod transparent”, a spus Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton București și Manager de Portfoliu al Fondului Proprietatea.

Pentru a atenua impactul negativ asupra companiei, Fondul Proprietatea solicita CNAB urmatoarele:

  • respectarea angajamentului asumat față de Consiliul Concurenței și luarea de măsuri urgente pentru finalizarea licitației cât mai curând.
  • luarea în considerare a unui model diferit de administrare a spațiilor comerciale din AIHCB, cum ar fi implementarea un sistem de redevențe bazat pe procent din venituri, similar celui utilizat de alte aeroporturi internaționale.
  • efectuarea unei restructurări a CNAB cu scopul de a stabili un mecanism clar de luare a deciziilor, crearea unui cadru funcțional de identificare și sancționare a conflictelor de interese, precum și de tragere la răspundere a angajaților în cazul neîndeplinirii sarcinilor.
  • reorganizarea procesului de recrutare de personal pentru a prioritiza selecția de angajați profesioniști și competenți și pentru a evita perpetuarea conflictelor de interese existente.