Evolutia pozitiva a economiei in acest an va sustine si revigorarea Bursei de Valori Bucuresti, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, precizand ca in acest an Produsul Intern Brut pe cap de locuitor se va situa la nivelul de 6.200 de euro. El a mai aratat ca PIB-ul pe cap locuitor a fost de 5.600 de euro in 2007, fata de 2.600 de euro in 2004.

"Conditiile economice sunt favorabile pentru o reasezare in sens pozitiv a Bursei de Valori Bucuresti, in conditiile in care PIB-ul pe locuitor estimat pentru 2008 va ajunge la 6.200 de euro", a declarat Varujan Vosganian la un seminar despre piata de capital.

Alti indicatori care indica conditiile favorabile din ecomonie sunt, potrivit ministrului Finantelor, cresterea economica de 6%, in vreme ce dinamica investitiilor a fost de 29%. De asemenea, numarul comenzilor din industrie a avansat in 2007, iar cresterea va continua si in acest an.

Varujan Vosganian a mai spus ca listarea Romgaz, Electrica, Fondul Proprietatea si tranzactionarea titlurilor de stat la BVB vor contribui la cresterea a numarului de investitori si a lichiditatii pe piata bursiera.

In ceea ce priveste titlurile de stat, 20% dintre acestea vor fi tranzactionate la bursa iar restul pe piata bancara. Astfel, bursa si piata bancara vor avea doua sisteme separate de tranzactionare, titlurile de stat urmand sa fie decontate pe fiecare piata in parte.