Declaratiile lui Dinu Patriciu despre piata de capital continua sa starneasca tensiuni. Vineri, Asociatia Brokerilor s-a declarat ingrijorata de declaratiile publice facute de catre oamenii de afaceri cu vizibilitate, deoarece acestea ar putea influenta deciziile investitorilor la bursa, si cere interventia arbitrului pietei de capital. Vizata direct, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sustine ca declaratiile omului de afaceri nu au constituit un abuz de piata, ci au fost simple opinii personale.

Filmul evenimentelor:

  • Dinu Patriciu a declarat miercuri ca bursa romaneasca se afla la inceputul caderii, tendinta care va continua in urmatoarele luni;
  • Joi, UNPR a cerut arbitrului pietei de capital sa inceapa o  investigatie in legatura cu declaratiile omului de afaceri;
  • In aceeasi zi, bursa a inregistrat o depreciere puternica;
  • Vineri, Asociatia Brokerilor a cerut interventia arbitrului pietei. Acesta sustine ca declaratiile lui Patriciuau fost opinii personale.

"Consideram ca ar fi binevenita interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a altor institutii abilitate ale statului, care sa clarifice in ce masura asemenea declaratii dau, sau ar putea sa dea semnale false, sau ar putea induce in eroare investitorii de pe piata de capital, pentru a putea fi evitate in viitor", se arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor.

Potrivit CNMV, diseminarea de informatii false sau care pot induce in eroare este considerata abuz de piata daca este realizata cu intentia de a influenta pretul unui instrument financiar in scopul obtinerii unor beneficii, ca urmare a pozitiilor detinute sau a tranzactiilor planificate.

"Afirmatiile de genul bursa romaneasca se afla la inceputul caderii sau va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala reprezinta simple opinii personale, fara a se face trimitere la un anumit instrument financiar sau valoare mobiliara", sustin reprezentantii institutiei.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a cerut joi CNVM sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile lui presedintelui Rompetrol si a sustinut ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare pun in pericol stabilitatea pietei.

In sedinta bursei de joi, care a urmat declaratiilor lui Dinu Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, indicele BET pierzand peste 7%, cea mai mare scadere din ultimii trei ani.

Asociatia Brokerilor reaminteste investitorilor ca decizia de a investi trebuie sa aiba in vedere rezultatele financiare ale companiilor listate, planurile de dezvoltare si profesionalismul managementului si nu informatii neinsotite de o fundamentare economica. Datele oficiale confirma ca economia romaneasca se afla pe un trend ascendent, care se reflecta si in piata de capital, pe termen mediu si lung.

"Rezultatele financiare preliminare facute deja publice de catre cele mai multe companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, raportarile periodice si informarile transmise de companii, insotite de rapoartele auditorilor, constituie principalele informatii care trebuie sa stea la baza deciziei de a investi pe piata de capital", se mai arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor.

De asemenea, arbitrul pietei de capital considera ca "indicatorii macroeconomici prezinta un trend ascendent, iar evolutia pietei bursiere poate fi doar temporar in discordanta cu rezultatele economiei reale".