





BVB propune modificarea conditiilor de listare si de mentinere a companiilor la bursa
Aceste modificari au ca scop sporirea transparentei si a fortei financiare pentru companiile aflate la cota bursei, si implicit incurajarea investitorilor.
Propunerile de modificare ale Codului BVB se refera la intocmirea planului de afaceri pentru o durata de 3 ani, in loc de 2 ani cum este in prezent, ca o conditie pentru admiterea si promovarea la Categoria 1.
Pentru mentinerea in Categoria 1 actiuni, s-a propus ca valorile a doi indicatori de lichiditate sa fie modificate, si anume valoarea numarului mediu zilnic de tranzactii care este in prezent de 5 tranzactii, sa fie inlocuita cu 25 tranzactii pe zi, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor de 25.000 de lei pe zi sa fie inlocuita cu 40.000 de lei pe zi.
Aceiasi doi indicatori de lichidate au fost propusi pentru a fi modificati si la Categoria 2 actiuni, dupa cum urmeaza: valoarea numarului mediu zilnic de tranzactii de 2 tranzactii pe zi sa fie inlocuita cu 5 tranzactii pe zi, si valoarea medie zilnica a tranzactiilor de 2.000 de lei pe zi sa fie inlocuita cu 5.000 de lei pe zi.
"O alta propunere se refera la introducerea unei noi conditii de promovare la Categoria 1 actiuni, care sa stipuleze obligatia emitentului care solicita promovarea de a avea, la momentul dezbaterii cererii sale, valorile indicatorilor de lichiditate superioare celor prevazute in reglementarile BVB curente cu, de exemplu, 10-30%. Aceste valori mai mari pot constitui fie o rezerva pentru o scadere viitoare, fie un prag mai mare pentru unii emitenti care doresc promovarea", se mai arata in comunicatul BVB.
Pentru admiterea, promovarea si mentinerea la tranzactionare in Categoria 1 actiuni s-a propus ridicarea pragului de 8 milioane de euro, capitaluri proprii sau capitalizare, la valoarea de 30 milioane de euro.
O alta propunere se refera la introducerea unui document suplimentar numit "Memoriu de prezentare”. Structura informationala a Memoriului de prezentare va contine date cu privire la reprezentativitatea emitentului pentru domeniul sau de activitate, comparatia emitentului care vrea sa promoveze, cu un emitent cu acelasi obiect de activitate sau echivalent, care este admis la Categoria 1 actiuni, aprecierea activitatii si calitatii managementului, potentialul de crestere si dezvoltare, comportamentul managementului fata de actionari, politica de repartizare a profitului si cea de divident precum si alte informatii considerate importante.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății / Mandatul cu care USR-PLUS merge în ședința coaliției
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani