Analistii Erste Bank recomanda reducerea plasamentelor in actiuni si strangerea de lichiditati, in contextul prelungirii perioadei de incertitudine, si avertizeaza in privinta volatilitatii, care persista pe pietele de capital, arata un raport al bancii austriece citat de NewsIn. De asemenea, Erste recomanda pentru al doilea trimestru al anului plasamente in activele lichide si o expunere redusa pe actiuni.

In privinta obligatiunilor, analistii bancii austriece recomanda o atitudine neutra.

"Nesiguranta care predomina pe piete si primele de risc mai mari care rezulta de aici vor continua sa aiba o expunere importanta in conturarea sentimentului pietei, in al doilea trimestru al lui 2008," a declarat Fritz Mostbock, analistul sef al Erste Bank.

Acesta mai avertizeaza ca efectele crizei de pe piata imobiliara din Statele Unite s-au raspandit catre noi regiuni ale lumii, in primul trimestru al lui 2008.

“Acest fenomen de contaminare a generat cateva anulari de active extrem de dureroase si consistente, chiar in cadrul unor institutii financiare importante, dintre care unele nici macar nu se aflau in pericol de colaps, Bear Stearns spre exemplu", a adaugat analistul sef al Erste Bank.

Banca austriaca recomanda, pentru formarea unui portofoliu de obligatiuni internationale, cumpararea de bonduri ale companiilor din Europa, in timp ce obligatiunile de pe pietele emergente si Statele Unite sunt cotate cu o expunere neutra. In schimb, instrumentele financiare cu venit fix din Japonia sunt considerate mai riscante.

"Pe termen lung, analistii Erste Bank estimeaza ca obligatiunile guvernamentale sunt supraevaluate si, ca urmare, recomanda perioade de maturitate scurte pentru investitorii pe termen lung", se mai arata in raportul bancii.

Cu toate acestea, specialistii Erste considera ca, in comparatie cu obligatiunile din Statele Unite, obligatiunile guvernamentale in euro ar trebui sa aiba o evolutie mai buna.

In cazul construirii unui portofoliu de actiuni internationale, specialistii bancii au cotat titlurile din Statele Unite cu un grad mai ridicat de risc, iar pe cele din Japonia cu un grad neutru. In schimb, pentru actiunile din Europa, Erste recomanda o expunere usor extinsa, iar pentru cele din pietele emergente, precum America Latina sau Europa Centrala si de Est, recomanda o expunere extinsa.

Totusi, chiar si in eventualitatea unor posibile restabiliri de preturi, Erste Bank estimeaza ca bursele din Europa vor avea o evolutie mai stabila decat cele din alte regiuni.