Pietele financiare din toata lumea trebuie sa fie mai transparente pentru evitarea crizelor in economie, a declarat Jane Diplock, presedinte al Organizatiei Internationale a Comisiilor Valorilor Mobiliare (IOSCO), in mesajul sau inaintea Forumului Financiar la care va participa in luna iunie. Potrivit acestuia, actuala criza se datoreaza, printre altele, unor practici de finantare iresponsabile, evaluari superficiale sau neadecvate, conflicte de interese.

"Majoritatea organismelor interne si internationale de supraveghere incearca din greu sa asigure transparenta prin implementarea de legi interne care sa asigure transparenta si standarde internationale de raportare financiara. Criza sub prime a luat nastere ca rezultat al mai multor forte dinamice care au inclus, printre altele, practici de finantare iresponsabile, poate chiar fraude, evaluari superficiale sau neadecvate, conflicte de interese intre agentiile de creditare, risc investitional si o suita de alti factori, incluzand o educatie financiara limitata a investitorilor din zona de retail in fata produselor din ce in ce mai sofisticate", a spus Jane Diplock.

"Reglementatorii si organismele de supraveghere au lansat cateva avertismente insa dupa parerea mea este dificil de spus daca doar aceste avertismente luate in serios ar fi putut sa evite criza sub prime", a precizat presedintele IOSCO.

Diplock a mai spune ca, din punctul de vedere al IOSCO, un subiect important de discutat acum este globalizarea pietelor de capital. "Astazi este mai important ca oricand sa avem cadre legale de lucru consistente si inalt calitative in toata lumea, care sa fie recunoscute si acceptate la nivel international, autorizand in acelasi timp institutiile de reglementare sa coopereze si sa schimbe informatie dincolo de granite".

Jane Diplock este si presedinte al Comisiei Valorilor Mobiliare din Noua Zeelanda, institutie careia a reusit sa-i largeasca atributiile in timpul mandatului sau, in special in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea pietei de bunuri mobiliare.

La Forumul Financiar din luna iunie de la Bucuresti, alaturi de Jane Diplock va participa si Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, institutie membra IOSCO.

Forumul Financiar Central si Sud-Est European, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 3 - 6 iunie, are ca tema „Tendintele pietelor financiare globale. Perspective, crize si transformari. Care este formula succesului?".