Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat luni modificarea actului constitutiv al societatii, astfel incat institutiile de credit care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB in calitate de intermediari vor putea deveni actionari cu drept de vot, se arata intr-un comunicat al institutiei. In prezent, doar societatile de brokeraj pot detine actiuni cu drept de vot la Bursa.

De asemenea, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor BVB s-a hotarat reducerea tarifelor si comisioanelor. "Pornind de la estimarea ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate pe pietele administrate de catre BVB se va situa la nivelul de 14 milioane de euro, s-a hotarat reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare fata de anul 2007, se mai arata in comunicat.

In situatia in care valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate pe pietele administrate va atinge 16 milioane de euro, comisioanele de tranzactionare vor fi reduse cu inca 5%. Modificarea va intra in vigoare in luna imediat urmatoare inregistrarii valorii medii zilnice de 16 milioane euro si se va aplica pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare, precum si pentru tranzactionarea obligatiunilor, actiunilor si drepturilor de preferinta, indiferent de sectiunea de piata.

Pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare, in anul 2008, nu se va percepe comision de cumparare. Se va oferi scutirea de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.

Alte decizii adoptate de actionarii BVB au vizat majorarea capitalului social cu aproximativ 46%, de la 49,43 milioane de lei, la 76,74 milioane de lei.

BVB a inregistrat anul trecut un profit net de 29 de milioane de lei, iar veniturile totale s-au situat la nivelul de 54,2 milioane de lei.